Orašje
0

Velika pljačka pred očima granične policije

Sarajevo-x.com
Nakon što je prošle sedmice opljačkano skladište firme Tehno-Mag iz Orašja, koje se nalazi na samom graničnom prijelazu BiH-Hrvatska, u našu redakciju je stiglo pismo od predstavnika ove firme, koji su šokirani činjenicom da niko iz ureda državne granične policije koji je udaljen svega 35 metara od skladišta nije ni reagovao, a kamoli uspio spriječiti pljačku.

Pljačkaši su, prema njihovim riječima, pred očima policije provalili troja velika metalna vrata koja su fizički uništena vjerovatno kamionom koji je korišten u provali. Alarmni sistem koji je dio sigurnosnih mjera u skladištu također je prilikom provale uništen i deaktiviran.

“Činjenica da je netko udaravši u vrata zadnjim dijelom teškog teretnog vozila uspio ostati neprimijećen pored cijele policijske smjene na jednom od najvećih graničnih prijelaza u najmanju ruku zvuči nevjerojatno. Osim toga, količina robe koje je ukradena zahtijevala je veliki kamion te ozbiljan angažman barem 4-5 ljudi jer se radi o hiljadama komada ukradenih različitih Elit artikala koje firma uvozi i distribuira na tržištu BiH zadnjih desetak godina”, kaže Izmir Imamović, direktora prodaje Tehno-Maga.

Ukupna tržišna vrijednost ukradene robe, uništene robe i inventara prelazi iznos od 150.000 KM. Tehnomag zapošljava oko 50 radnika iz cijele BiH, a u trenutnku provale firma nije bila osigurana za takav vid odšete.

"Netko je u najmanju ruku nekim čudom ostao neprimijećen prilikom sudaranja sa metalnim vratima i njihovog rušenja, utovara robe koji je trajao nekoliko sati usred noći. Svi će se složit da je to nevjerojatan filmski scenarij”, naveo je Imamović.

Dopisom su željeli skrenuti pažnju javnosti na ovaj slučaj te traže hitno djelovanje državnih organa na otkrivanju počinitelja i pronalaženju robe.