{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veiz Bjelić postigao s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice

F
26.3.2008. u 11:48
0
0
Veiz Bjelić postigao s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice
0
Veiz Bjelić postigao s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice
Optuženi Veiz Bjelić, rođen 12. 09.1949. godine, optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, postigao je sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH.
Bjelić je sporazumno priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Vlasenice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, Tužilaštvo BiH predložilo je za optuženog izricanje kazne zatvora u rasponu od pet do sedam godina.

Postizanjem sporazuma o uslovima priznanja krivice, optuženi je saglasan s predloženom kaznom, pristaje snositi troškove krivičnog postupka i odrekao se prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu izrekne sud.

Optužnica tima br. 6 Posebnog odjela za ratne zločine, podignuta 22.11.2007. godine protiv optuženog Veiza Bjelića, tereti ga da je za vrijeme oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine i vojske tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine na području opštine Vlasenica, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, počinio i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da se preduzmu nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca.

Optuženi se između ostalog tereti da je odgovoran za protivpravno zatvaranje i za zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti koji su držani u zatvoru zvanom “Štala“ na području opštine Vlasenica i tokom zatvaranja bili držani u nečovječnim uslovima, premlaćivani i zlostavljani.

Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je na dalje postupanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: