Gračanica
0

Vandali ponovo oskrnavili pravoslavnu crkvu

SRNA
Gračanica
Gračanica
Pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici, u Federaciji BiH, oskrnavljena je u noći između petka i subote.

Privremeni paroh gračanički jerej Jovica Lazarević izjavio je Srni da je jutros, kada je krenuo u obilazak crkve, primijetio da su ulazna vrata obijena, nakon čega je pozvao pripadnike Policijske uprave Gračanica, koji su izvršili uviđaj.

Jerej Lazarević kaže da je ovo je dvadeseto skrnavljenje gračaničke pravoslavne svetinje u ovoj godini. "Skrnavljenje ovog hrama započeto je u ratu, a nastavljeno u miru", rekao je Lazarević.

Gračanički sveštenik je rekao da je noćašnji napad na hram prevršio svaku mjeru, jer je ova svetinja često izložen napadima vandala, koji ga ruše, razbijaju prozore kamenjem i obijaju ulazna vrata.

Vandali su razvalili ulazna vrata hrama, uzeli dio novca sa cjelivajuće ikone i ušli u oltar. Prije pet dana polupali su prozore, nastavljajući tako devastiranje svetinje osveštane 1923. godine. 

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije je 6. avgusta ove godine u Gračanici razgovarao sa načelnikom opštine Nusretom Helićem i predsjedavajućim Opštinskog vijeća Muharemom Musićem o potrebi rješavanja niza pitanja koja se tiču povratka raseljenih Srba.

Vladika Vasilije je rekao da je preduslov za to potpuna sanacija u ratu devastiranog hrama, vraćanje u posjed nacionalizovane zgrade u kojoj bi bio smješten sveštenik koji bi opsluživao hram Hristovog Vaznesenja u Gračanici, te trajno rješavanje putokaza koji upućuju na manastir svetog Nikole na Ozrenu.
Prema riječima vladike Vasilijem, predstavnici opštine su "pokazali dobru volju za rješavanjem mnogih pitanja od kojih je prioritetno ono koje se tiče povratka Srba i povratak crkvene imovine". "Razgovorom i obećanjima sam zadovoljan, a vidjećemo šta će od toga biti ostvareno", rekao je vladika Vasilije prije mjesec dana u Gračanici.