Šokantan detalj
52

Uznemirujući izvještaj sarajevske policije: Arnautovićeva grupa planirala posuti kiselinom po licu pjevačicu Senidah

Klix.ba
Foto: Senidah
Foto: Senidah
Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo već dvije godine radi na predmetu "Sky" u okviru kojeg je uhapšen veliki broj osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem različitih krivičnih djela.

Televizija Hayat je u posjedu dijela izvještaja operativnih akcija sarajevske policije koje su sprovedene u saradnji s EUROPOL-om i drugim agencijama.

No ono što je šokiralo bh. javnost je detalj o predmetu protiv Admira Arnautovića, Adnana Maglića i njihove grupe u dijelu koji govori o planu nanošenja teških povreda popularnoj pjevačici Senidah.

U izvještaju se navodi da su u više navrata, koristeći aplikaciju Sky Ecc, planirali i podstrekivali njima poznate osobe da izvrše fizički napad na pjevačicu Senidah tokom njenog boravka u Sarajevu ili na drugim lokacijama koje bi bile pogodne za izvršenje, na način da je prebiju, rane ili da je pospu kiselinom po licu, "svjesni da će na takav način istoj nanijeti teške tjelesne povrede ili joj zdravlje teško narušiti odnosno ugroziti građanski mir što su i htjeli".

Izvještaj MUP-a
Izvještaj MUP-a

U objavljenom dijelu izvještaja se navodi i kako su Admir Arnautović i Adnan Maglić osumnjičeni da su u vremenskom period od polovine 2019. na teritoriji BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španije, Južne Amerike, Srbije, Crne Gore, Švicarske, Slovenije i drugih zemalja, iako su znali da se radi o opojnoj drogi, zajedno, kao korisnici Sky imena “Bendjamin”, “Rock” i “Brzi” organizovali međunarodnu grupu za organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim međunarodnim prevozom, prenosom, proizvodnjom i prodajom opojne droge kokain, cannabis i speed.

U izvještaju se spominju i drugi članovi njihove grupe koji su koristili Sky aplikaciju.

Osumnjičeni Arnautović i Maglić, ali i još nekoliko članova njihove grupe, su trenutno u pritvoru.

Treba dodati da je MUP KS dostavio izvještaje i informacije za oko 100 osoba za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa trgovinom narkoticima, pranjem novca, građevinskom mafijom, visokom korupcijom koja seže do političkih stranki, njihovog finansiranja kao i finansiranja njihovih predizbornih kampanja.

Sarajevski MUP je ostvario visoki stepen saradnje s policijskim agencijama u regionu kao i eminentnim policijskim agencijama širom svijeta (Europol, FBI, DEA, Interpol, Scotland Yard, kao i policijama u Njemačkoj i Austriji itd) što je rezultiralo pozivom na svjetski policijski kongres.

Također, MUP KS je tokom brojnih akcija počeo "čistiti" i svoje redove pa tako među uhapšenim ima i policijskih službenika koji su sarađivali s kriminalcima.