Akcija "Neon"
137

Uz Selvedina Bulbula uhapšena 32-godišnja žena, oduzeto oružje i sef s novcem

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U akciji Federalne uprave policije kodnog naziva "Neon" u kojoj je jučer uhapšen predstavnik boraca Selvedin Bulbul, uhapšena je i 32-godišnja žena inicijala S. D.

Kako je saopćeno iz FUP-a, ove osobe se tereti za krivična djela navođenja na prostituciju, trgovine ljudima i pranja novca.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Pretresena su dva stana i jedan ugostiteljski objekt koji se nekada zvao "Playboy", a koji je u Bulbulovom vlasništvu.

"Radi se o osobama koje su u ranijem periodu i tokom 2017. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi, kontinuirano omogućavali i organizovali pružanje seksualnih usluga većem broju NN osoba u noćnom klubu koji je pretresen u ovoj akciji, na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata. Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef s većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima", navodi se u saopćenju FUP-a.

Bulbul i S. D. će nakon kriminalističke obrade biti predati u zakonskom roku Tužilaštvu KS.

Asistenciju prilikom realizacije ove operativne akcije je pored MUP-a KS pružala i Poreska uprava FBiH koja je na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu poduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti. Akcija još traje.

Selvedin Bulbul je poznat široj javnosti kao predstavnik boraca koji se tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH održanih 2016. godine borio za prava ove populacije. Prema njegovim izjavama, pripadnik Armije RBiH postao je sa 17 godina. Bio je pripadnik Prve dobrinjske brigade.

Kako saznajemo, Bulbul je i tokom rata imao "djevojke" koje su radile za njega, a koje su bile nuđene njegovim poznanicima. Sve se odvijalo u jednom stanu na Dobrinji, a posao se nakon rata "preselio" i u obližnji kafić.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao je Bulbula nakon što je osuđen na četiri mjeseca zatvora za neovlašteno držanje i nošenje oružja. Zatvorska kazna mu je 29. decembra 2011. godine zamijenjena uvjetnom.