Akcija "Zip"
46

Uz pomoć Europola i MUP-a Hrvatske SIPA stala ukraj krijumčarima migranata, uhapšena još jedna osoba

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u nastavku operativne akcije "Zip" na području Kladnja slobode lišili jednu osobu koje je sprovedeno u prostorije SIPA-e.

Nad uhapšenim je u prostorijama SIPA-e izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu navedenog će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju SIPA-e, hapšenje je izvršeno po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Krijumčarenje lica", "Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, policijski službenici SIPA-e su šestog februara ove godine realizovali operativnu akciju "Zip", kojom prilikom je slobode lišeno devet osoba koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola.

Tada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 osoba, državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.