Potvrđena optužnica
0

Utvrđeno kako je podmetnut požar na automobilu političara iz Brčkog

A. K.
Uroš Vojnović (Foto: RAS Srbija)
Uroš Vojnović (Foto: RAS Srbija)
Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Nikole Kokanovića zbog podstrekavanja na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara i ekplozije u tom gradu. U ovom predmetu je i požar na automobilu zastupnika u Skupštini distrikta Uroša Vojnovića.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom distrikta, 19-godšnji Kokanović je optužen da je neposredne počinioce podstrekavao da podmeću požare na automobilima te da na jedan ugostiteljski objekat bace ručnu bombu.

Kokanoviću je stavljeno na teret da je najprije podstrekao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića. Kako se navodi u optužnici on ga je, pošto je pristao, odvezao do kuće Vojnovića, pokazavši mu vozilo koje će zapaliti.

"Sumnja se da je Trifković, 29. maja oko 2 sata, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem navedene zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil", navedeno je u optužnici.

Usto, Kokanović je optužen i za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N.M. podmetnut 15. jula te bacanjem ekplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos, u naselju Kolobara, 17. augusta.

"Kokanović je uhapšen 27. augusta, te je odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, u podstrekavanju. Njega se istom optužnicom tereti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52 koju je N.M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na Dos Manos. Usljed opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je optužnicom zatražilo produženje pritvora prema Kokanoviću", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Tužilaštvo i Policija distrikta aktivno rade na slučajevima izazivanje opće opasnosti koji su se u ovom gradu dogodili sredinom godine, ali i na otkrivanju osoba odgovornih za dvije paljevine automobila iz skorijeg perioda.

Od ukupno četiri slučaja od ljetos, rasvijetljena su tri za koja su protiv izvršioca i podstrekača podignute i potvrđene optužnice. Pored toga, organi gonjenja intenzivno postupaju i u preostalim slučajevima sprovodeći istrage na otkrivanju i procesuiranju odgovornih.