Gornji Vakuf
0

Utopio se član tima za istraživanje pećine

SRNA
Gornji Vakuf
Gornji Vakuf
Miroslav Đokić (1970) iz Trebinja utopio se danas u pećini gdje izvire rijeka Kruščica, na području Gornjeg Vakufa, saznaje Srna.

Đokić je bio član tima Zelenih brda iz Trebinja, koji vrši istraživanja u ovoj pećini.

Nesreća, koju je prijavio drugi član ovog tima, dogodila se oko 11.00 sati u mjestu Krupa kod Gornjeg Vakufa.

Uviđaj na mjestu nesreće obavili su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Bugojno, a prema prvim informacijama nesretni speleolog je, najvjerovatnije, doživio srčani udar.

Radi utvrđivanja stvarnih uzroka nesreće dežurni kantonalni tužilac Ljubo Tokić zakazao je obdukciju stradalog, koja bi se trebala obaviti u ponedjeljak.

"Čuli smo od nekih speleologa da je Đokić prilikom posljednjeg izronjavanja imao problema s disanjem", izjavio je Tokić.

Nakon nesretnog događaja, učesnici kampa su u šoku. U nevjerici prepričavaju kako se Miroslav radovao nastavku istraživanja u Kruščici.

"Miroslav Đokić je prije dvije godine prvi zaronio u Kruščicu i donio vijest da se može roniti. Sa kolegama iz udruženja Zelena brda vrijedno je radio na savladavanju jama na Vranici i pećinskog sistema Krupa. Od petka smo nastavili istraživati izvor Kruščice, sve je dobro išlo, raspoloženje je bilo odlično, ali nažalost zadnji zaron je bio koban za našeg Đoleta. Izgubili smo velikog prijatelja", kazao je Amir Topčić, rukovodilac kampa u Gornjem Vakufu/Uskoplju.