|

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Muhameda Ali Gašija

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Muhameda Ali Gašija
0
F
FENA
8.12.2010. u 16:15
20
komentara
0

dijeljenja
Ustavni sud BiH odbio zahtjev Muhameda Ali Gašija Gaši tražio prekid kazne do odluke po apelaciji
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća od pet sudija u srijedu riješio je pet zahtjeva za donošenje privremenih mjera.
Ustavni sud odbio je zahtjev Muhameda Ali Gašija i drugih za donošenjem privremene mjere kojom bi se "odmah naložio prekid izdržavanja kazne do donošenja odluke po apelaciji, navodi se u saoćenju.

Ustavni sud je riješio i 292 pojedinačne apelacije. Od tog broja Sud je riješio 26 apelacija u meritumu, 45 apelacija je odbacio zbog očigledne nedopustivosti, a 221 apelacije je odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti (protekao rok za podnošenje, neiscrpljivanje pravnih lijekova, nenadležnost Ustavnog suda BiH itd.), saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako je naprimjer i na ovoj sjednici u deset od 17 meritornih odluka Ustavni sud BiH raspravljao o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka, navodi se.

Ustavni sud BiH je u predmetu koji se odnosi na naknadu ratne štete usvojio apelaciju Rajka Mileševića i drugih podnesenu zbog neizvršenja rješenja o izvršenju Osnovnog suda u Banjaluci.

Ustavni sud je zaključio da je u konkretnom slučaju zbog nemogućnosti apelanata da realiziraju izvršenje pravosnažnih sudskih odluka povrijeđeno njihovo pravo na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije u odnosu na pravo na izvršenje pravosnažne sudske odluke i pravo na imovinu iz člana II/3.k) Ustava BiH i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, navodi se.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija bit će održana 21. decembra ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...