I dalje u pritvoru
13

Ustavni sud BiH djelimično uvažio apelaciju Alije Delimustafića

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju Alije Delimustafića koji se dvije i po godine nalazi u pritvoru, a suđenje u predmetu "Pravda" nije još počelo.

Utvrđena je povreda prava na slobodu i sigurnost iz člana II/3 Ustava BiH i člana 5. stav 1. tačka c) i stav 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na rješenje Vrhovnog suda FBiH od 12.12.2018. i rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 23.9.2018. u dijelu koji se odnosni na postojanje posebnog pritvorskog razloga iz člana 146. stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku FBiH, te zbog toga što se krivični postupak ne vodi na način da se trajanje pritvora svede na najmanju moguću mjeru.

Kako je rekao advokat Ifet Feraget, Delimustafić je i dalje u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da će ponoviti krivično djelo, a Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju u odnosu na ovaj drugi dio.

"Kantonalni sud u Sarajevu je tri puta usvojio moj prijedlog da mu se odredi kaucija, ali se Tužilaštvo KS žalilo i sva tri puta je to rješenje ukinuto. Sada se opet čeka da Kantonalni sud Sarajevo donese rješenje i nadam se da će konačno biti pušten uz kauciju od preko milion KM. Nakon dvije i po godine pritvora, a da suđenje nije počelo, ovo postaje slučaj koji je jedinstven u Evropi", kazao je Feraget.

Ustavni sud BiH nije uvažio dio žalbe koji se odnosi na dio postojanja opasnosti od bjekstva navodeći kako nema kršenja prava u tom dijelu rješenja.

Podsjetimo, Delimustafića se tereti da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

Optužnica protiv Alije Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje Aliji Delimustafiću i drugima u ovom predmetu je odgođeno 14 puta.