SIPA privela više osoba
0

USK: Maloljetnice danju bile konobarice, a noću prostitutke

Klix.ba/SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva BiH priveli i ispitali više osoba iz Velike Kladuše i Cazina, osumnjičenih za krivično djelo trgovine ljudima i međunarodnog vrbovanja radi prostitucije, kao i nasilnog i nezakonitog prekida trudnoće, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako navodi agencija Srna, među privedenima su Senad Tahirović iz Cazina i poznati ginekolog iz Velike Kladuše Enver Pehlić, koje se sumnjiči da su trgovali maloljetnicama radi prostitucije. Svi će nakon saslušanja u policiji biti pušteni na slobodu, budući da Tužilaštvo nije predložilo pritvor za njih, "jer ne mogu ometati istragu koja se provodi, a nekima od osumnjičenih su od ranije određene mjere zabrane".

Izvor Nezavisnih novina je rekao da je Tahirović u svoje lokale Sport i Alf u centru Cazina dovodio maloljetnice iz Hrvatske i brojnih gradova BiH, koje su po danu radile kao konobarice, a noću pružale seksualne usluge mušterijama.

U Tahirovićevim "maloljetničkim bordelima", kako se navodi, radile su djevojčice iz Hrvatske, Bosanske Gradiške, Banovića, Kaknja, Tuzle te sa područja Unsko-sanskog kantona. List piše da su se bordeli nalazili svega stotinjak metara od sjedišta Policijske uprave u Cazinu. Sud BiH osudio je u februaru 2009. Senada Tahirovića na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi iz BiH u zemlje zapadne Evrope. Tužilaštvo BiH i SIPA nastavljaju istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih.