{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro poznati bh. meteorolog Vehid Imamović

F
18.1.2007. u 14:31
1
0
Umro poznati bh. meteorolog Vehid Imamović
1
Umro poznati bh. meteorolog Vehid Imamović
U Sarajevu je 16. januara preminuo poznati bosanskohercegovački meteorolog Vehid Imamović.
Rođen je 1941. godine u Poljicama kod Tuzle. Poslije završene Tehničke hidrometeorološke škole u Beogradu, počinje raditi kao osmatrač na MS Tuzla u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu i upisuje vanredno Odsjek za geografiju na PMF-u u Sarajevu.

Nakon diplomiranja 1971. godine počinje raditi u mreži stanica, a 1980. postaje šef Odsjeka za mrežu stanica.

Sa saradnicima iz ovog odsjeka obavio je pionirski rad u postavljanju i održavanju više od 120 klimatoloških i 600 padavinskih stanica u našoj zemlji. Savjesno i marljivo radio je na širenju i održavanju ove mreže, obuci osmatrača i kontroli njihovog rada.

Osmatrači su bili seljaci, domaćice, penzioneri i učenici, ljudi širokog spektra zanimanja, ali bez prethodnog znanja iz meteorologije tako da ih je u momentu postavljanja stanice trebalo obučiti i kasnije kontrolirati njihov rad.

Veliki broj osmatrača pamti ga kao izuzetno stručnog, strpljivog i blagog čovjeka uvijek spremnog da pomogne i da prenese svoje veliko stručno znanje. Obučio je i puno pripravnika u Zavodu, koji ovdje i danas rade.

Tokom rata je Zavod izgubio puno kadrova i upravo tada dolazi do izražaja stručnost i marljivost ovog čovjeka koji je obavljao sve dužnosti koje je u tom momentu trebalo obaviti, prkoseći granatama i teškim uvjetima rada.

Od 1994. prelazi u odjeljenje prognoze vremena, a od 1997. postaje pomoćnik direktora Federalnog meteorološkog zavoda za Sektor prognoze i meteorološkog bdijenja. Na ovom položaju je dao veliki doprinos poslijeratnoj obnovi Zavoda i obučio više mladih stručnjaka koji danas nose rad ovog sektora.

Krajem 2004. je otišao u zasluženu mirovinu, ali je u FHMZBiH radio sve do septembra 2005. kao prognozer vremena, saopćeno je iz Federalnog meteorološkog zavoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: