Crna hronika
1

Umro poznati bh. meteorolog Vehid Imamović

FENA
U Sarajevu je 16. januara preminuo poznati bosanskohercegovački meteorolog Vehid Imamović.

Rođen je 1941. godine u Poljicama kod Tuzle. Poslije završene Tehničke hidrometeorološke škole u Beogradu, počinje raditi kao osmatrač na MS Tuzla u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu i upisuje vanredno Odsjek za geografiju na PMF-u u Sarajevu.

Nakon diplomiranja 1971. godine počinje raditi u mreži stanica, a 1980. postaje šef Odsjeka za mrežu stanica.

Sa saradnicima iz ovog odsjeka obavio je pionirski rad u postavljanju i održavanju više od 120 klimatoloških i 600 padavinskih stanica u našoj zemlji. Savjesno i marljivo radio je na širenju i održavanju ove mreže, obuci osmatrača i kontroli njihovog rada.

Osmatrači su bili seljaci, domaćice, penzioneri i učenici, ljudi širokog spektra zanimanja, ali bez prethodnog znanja iz meteorologije tako da ih je u momentu postavljanja stanice trebalo obučiti i kasnije kontrolirati njihov rad.

Veliki broj osmatrača pamti ga kao izuzetno stručnog, strpljivog i blagog čovjeka uvijek spremnog da pomogne i da prenese svoje veliko stručno znanje. Obučio je i puno pripravnika u Zavodu, koji ovdje i danas rade.

Tokom rata je Zavod izgubio puno kadrova i upravo tada dolazi do izražaja stručnost i marljivost ovog čovjeka koji je obavljao sve dužnosti koje je u tom momentu trebalo obaviti, prkoseći granatama i teškim uvjetima rada.

Od 1994. prelazi u odjeljenje prognoze vremena, a od 1997. postaje pomoćnik direktora Federalnog meteorološkog zavoda za Sektor prognoze i meteorološkog bdijenja. Na ovom položaju je dao veliki doprinos poslijeratnoj obnovi Zavoda i obučio više mladih stručnjaka koji danas nose rad ovog sektora.

Krajem 2004. je otišao u zasluženu mirovinu, ali je u FHMZBiH radio sve do septembra 2005. kao prognozer vremena, saopćeno je iz Federalnog meteorološkog zavoda.