Zenica
0

Umro Ahmet Hadžipašić

Sarajevo-x.com
Sinoć je u Zenici od posljedica srčanog udara u 56. godini života preminuo bivši premijer Federacije BiH prof. dr. Ahmet Hadžipašić, prenosi visočki Radio Q.

Ahmet Hadžipašić je rođen 1. juna 1952. godine u Cazinu, gimnaziju je završio u Sarajevu, Metalurški fakultet u Zenici, a postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici.

Funkciju premijera obnašao je u periodu od februara 2003. do maja 2007. godine, a radio je i kao profesor na univerzitetima u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Bihaću, te bio član Stranke Demokratske Akcije.

Objavio je preko 60 naučno - istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio u firmama: "Željezara" - Zenica, "Agrokomerc" - Velika Kladuša, "Tehnoprojekt" - Zenica, "RMK Inžinjering"- Zenica i na Mašinskom fakultetu u Zenici. Od 24.11.1993. godine radi u "Metalnom" - Zenica. Obavljao je poslove tehnologa-specijaliste, upravnika pogona, samostalnog istraživača, šefa razvoja, člana Upravnog odbora, prodekana na Mašinskom fakultetu u Zenici i direktora firme "Metalno".

Za svoje radne aktivnosti proglašen je za menadžera godine Zeničko-dobojskog kantona u 1999. godine i za menadžera decenije 2001. godine. U zvanju redovnog profesora bio je spoljni saradnik Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta u Zenici i Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, a završio je više stručnih specijalizacija u inostranstvu.

U okviru društvenih aktivnosti trenutno je bio na funkciji člana Izvršnog odbora Ragbi saveza Bosne i Hercegovine, a kroz sportsku aktivnost ostaje zabilježeno da je bio studentski prvak Jugoslavije u džudou, predsjednik KK Zenica-Metalno i predsjednik NK "Čelik“ u Zenici.

Ahmet Hadžipašić je bio oženjen i otac troje djece. Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno.