{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umrla kostimografkinja i scenograf Amela Vilić

F
2.3.2009. u 11:57
0
18
Umrla kostimografkinja i scenograf Amela Vilić
0
Umrla kostimografkinja i scenograf Amela Vilić
Foto: Maxi Magazin
Direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo saopćila je da je danas u Sarajevu umrla istaknuta kostimografkinja i scenograf Amela Vilić.
Amela Vilić je rođena u Sarajevu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Kostimografija i modni dizajn bili su osnovne umjetničke grane kojima je svoj ljudski i stvaralački vijek posvetila vrijedna, plemenita, iznimno nadarena umjetnica.

Kreirala je kostime za više od stotinu teatarskih predstava. Njeni kostimi su zapaženi u predstavama: Derviš i smrt, Tosca, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Bal pod maskama, U vremenu, Carmen, Snaga bola, Slike s izložbe, Moja zemlja, Tvrđava, Mjera za mjeru, Šta ćemo sad, Revizor, Pobuna u Narodnom pozorištu, Legenda o Ali-paši, Nikola Šubić Zrinjski, Obućari, Prvi put s ocem na izbore, Balada o Omeru i Merimi... Zapažena su i njena ostvarenja u filmovima: Gori vatra, Ljeto u zlatnoj dolini, Kod amidže Idriza, Krovni talas...

Opremila je u kostimografskom smislu čitav niz televizijskih serijala i emisija. Samostalne modne revije održala je u Francuskoj (Pariz), zatim Španiji, Luksemburgu...

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, nagrade Narodnog pozorišta Zenica, za vizuelni identitet predstave Tvrđava, nagrade Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za kostimografiju u predstavi Tvrđava, kao i za kostimografiju u predstavi Legenda o Ali-paši (2003. i 2005. godine).

Dobila je i nagradu na Međunarodnom teatarskom festivalu MESS "Novi hrabri svijet“, za kostime u predstavi Mjera za mjeru, a nagrade na Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jacu pripale su joj za kreaciju kostima u predstavama Obućari.

Za kostime u predstavi Legenda o Ali-paši dobitnik je priznanja na Festivalu bh. drame u Zenici 2006. Amela Vilić je izlagala i u Foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo.

U kazalištima Republike Hrvatske ostvarila je uspješne kostimografske kreacije. U posljednje vrijeme, a u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom – SARTR-om počela se intenzivnije baviti i scenografijom.

Direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo naknadno će objaviti detalje u vezi sa komemoracijom i sahranom istaknute bh. teatarske i likovne umjetnice Amele Vilić, saopćeno je iz Direkcije Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: