Kriminalna grupa
8

Uhapšeni u akciji "City" predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Osobe koje su jučer uhapšene na području Sarajeva u okviru akcije kodnog naziva "City" predate su danas Tužilaštvu KS. Među njima je i policijski službenik.

Uhapšeni su Jusufi Ramel, Alen Krtičić, Emir Šušić, Nejra Jusufović te službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Fahrudin Hajdarbašić.

Kao organizator ove kriminalne grupe označen je Jusufi Ramel, a koji se zajedno sa Šušićem, Krtičićem i Jusufović tereti za krivična djela navođenja na prostituciju, nedozvoljenog držanja oružja i trgovine narkoticima. Hajdarbašić je osumnjičen za krivično djelo zloupotrebe položaja.

"Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS petero osumnjičenih je predato u nadležnost Tužilaštva KS, a zbog krivičnih djela navođenja na prostituciju, nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja, dok se policijski službenik MUP-a KS sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe položaja. Osumnjičeni će u nadležnosti tužilaštva biti zadržani 24 sata. U tom zakonskom roku tužiteljica će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor", izjavila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Inače, Ramel se tereti da je od polovine 2017. organizirao grupu koja je poticala veći broj djevojaka na pružanje seksualnih usluga. Istovremeno sumnjiče se i za trgovinu narkoticima.

Policijski službenik osumnjičen je da je zloupotrijebio položaj tako što je dojavljivao informacije o aktivnostima sarajevske policije, koje su članovima grupe koristile pri činjenu krivičnih djela.

Hapšenja su uslijedila nakon višemjesečne istrage, a izvršeni su pretresi na 11 lokacija na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad. Tom prilikom su oduzeti novac, droga, veća količina vatrenog oružja i mobilni telefoni.