Crna hronika
0

Uhapšeni u akciji "Brava" sarađivali s narko-dilerom Jasminom Čelikovićem

Piše: D. Brkić
Jasmin Čeliković (Foto: Klix.ba)
Jasmin Čeliković (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona zatražilo je od Kantonalnog suda Tuzla jednomjesečni pritvor za 12 osoba koje su uhapšene u akciji "Brava". Riječ je o koordiniranoj akciji Agencije za istragu i zaštitu BiH i Kantonalnog tužilaštva TK, a koja je izvedena u Tuzli, Lukavcu i Živinicama.

Istražni pritvor je predložen za Alena Redžića (31), Zehru Čelikovića (57), Ešu Nuhanovića (54), Muhameda Alihodžića (22), Jasmina Vehabovića (22), Dinku Moranjačkića (30) i Adisa Dugonjića zbog postojanja osnovane sumnje da su pripadali grupu osuđenog narko-dilera Jasmina Čelikovića, iz tuzlanskog naselja Krojčica.

Pomenuti se sumnjiče da su od februara do jula 2013. godine neovlašteno proizvodili i prodavali drogu u Tuzli i Lukavcu. Jasmin Čeliković, kao vođa grupe, bio je u ćeliji KPZ Tuzla, ali je uspješno koordinirao prodaju narkotika.

Pritvor je predložen i za Mehu Karića (28), pomagača Čelikovićevoj grupi, koji se sumnjiči za zloupotrebu polažaja i ovlaštenja, te za zatvorske stražare Merisa Halilčevića (25), Jasenka Selimovića (21), Nenada Čukovića (27) i Admira Džinića.

Četiri službenika KPZ-a Tuzla, Karić, Halilčević, Selimović i Čuković, su osumnjičeni da su zloupotrijebili položaj i ovlašćenja i pritvorenicima i osuđenicima u ovom Zavodu, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više navrata unosili mobitele, SIM kartice, punjače i razne predmete koji su služili za punjenje baterija mobitela, alkohol i druge predmete koje su ovi nezakonito koristili.

Meris Halilčević je osumnjičen i da je u nekoliko navrata pritvoreniku u KPZ-u Tuzla radi konzumiranja unosio određene narkotike. Admir Džinić je osumnjičen da je posredovao kako bi osuđenim licima omogućavao određene pogodnosti, te da je osuđenim licima posredovao kod odgađanje služenja kazne zatvora u KPZ-u Tuzla.

Čeliković je u Kantonalnom sudu Tuzla prošle godine osuđen na osam godina zatrvora, a njegova kriminalna grupa ukupno je dobila 35 godina i 6 mjeseci zatvorske kazne. Inače, naselje Krojčica u tuzlanskom podzemlju je prozvana i "Mala Kolumbija".