{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšeni i službenik SIPA-e i Granične policije

S
2.9.2009. u 14:51
0
3
Uhapšeni i službenik SIPA-e i Granične policije
0
Uhapšeni i službenik SIPA-e i Granične policije
Direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je danas u Beogradu da je u akciji hapšenja kriminalne grupe Darka Eleza na prostoru RS uhapšeno 10, a na prostoru FBiH, odnosno Kantona Sarajevo pet osoba, od kojih su trojica policijski službenici.
Pena je rekao da su u RS uhapšeni Davor Mandić, Vladan Parađina, Vladimir Taušan iz Jedinice za podršku MUP-a RS, Ljubiša Lalović iz Granične policije BiH, Dragan Jevtović, Marko Božičković, Saša Vladičić, Marko Krajišnjik, Branko Kržić i Srđan Krdžić.

U Kantonu Sarajevo uhapšeni su Bojan Cvijan iz Sipe, Muhamed Ramić, Admir Hodžić, Davor Dabić i Blaško Furtula.

Pena je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da je akcija hapšenja bila finale dugotrajne i mukotrpne aktivnosti policija Srbije i RS, kao i policijskih agencija u BiH, a posebno je istakao Kanton Sarajevo i Sipu, čiji je pripadnik jedan od uhapšenih.

Pena je rekao da je akcija pokrenuta na osnovu saznanja Specijalnog tužilaštva Srbije, u šta se uključilo i Tužilaštvo BiH, a policije RS i Srbije radili su u saradnji šest mjeseci u finalnom dijelu akcije.

On je pohvalio sve učesnike akcije i istakao činjenicu da ni jedna informacija nije procurila u javnost iako su praćenja i pripreme akcije trajale dugo, ocijenivši da to svjedoči o povjerenju koje međusobno imaju agencije.

Pena je rekao da aktivnost na raskrinkavanju grupe nije završena i da će se tek utvrditi stepen njene organizovanosti, da je utvrđeno da je na njenom čelu bio Darko Elez, ali datek treba utvrditi ko su saizvršioci, saučesnici, pomagači i ko je od njih odgovoran za koja konkretna djela.

Direktor Policije RS rekao je da je sasvim sigurno da će biti novih hapšenja kao i da će tužilaštva Srbije i BiH "imati različite stepene povlaštenosti" u cilju što boljeg rasvjetljavanja organizovanosti grupe i krivičnih djela koje su počinili.

On je naveo da je u akciji pretreseno 19 lokacija na kojima su, između ostalog, pronađeni specijalni telefoni koji su bili namijenjeni samo za izvršenje pojedinačnih akcija, a kasnije su kartice uništavane.

Pena je ocijenio da se sam prostor Istočnog Sarajeva, nažalost, pokazao pogodan za kriminalce iz regiona, zbog toga što je raskrsnica puteva.

On je naveo da od 1996. godine više od 10 ubistava na prostoru Istočnog Sarajeva nije razjašnjeno a da je na mjestu tri ubistva pronađen identičan DNK.

"Trenutno može da izgleda da su kriminalci ispred policije, ali vrijeme je na našoj strani", rekao je Pena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: