Akcija živiničkih policajaca
0

Uhapšeni bombaši iz Donjih Dubrava

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Aldin Kalajevac (31) i Jasmin Salihbegović (21), obojica iz Donjih Dubrava kod Živinica, uhapšeni su u akciji kriminalističke policije PU Živinice pod sumnjom da su u noći sa petka na subotu aktivirali dvije ručne bombe - kašikare, ispred objekta BH Pošte i ispred kuće Suada Jašarevića u tom mjestu.

Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta na Jašarevićevoj kući i na frizerskom salonu na kojem je razbijeno staklo. Službenici kriminalističke policije PU Živinice identifikovali su i uhapsili počinioce, a tokom saslušanja policijski inspektori su došli do saznanja kako su Kalajevac i Salihbegović ručne bombe, najvjerovatnije, kupili od N.H. (37) iz Kalesije.

Općinski sud u Kalesiji je zbog toga izdao naredbu za pretres kuće, pomoćnih objekata i putničkog automobila koji koristi N.H. Službenici kriminalističke policije PU Kalesija su tom prilikom pronašli 15 ručnih bombi, dvije tromblonske mine, pušku "Crvena zastava", automatsku pušku "Crvena zastava", oko 280 komada municije raznog kalibra i tromblonski nastavak za automatsku pušku. Naoružanje i municija su oduzeti, a N.H. je priveden u PU Kalesija na saslušanje.

Kalajevac i Salihbegović su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo izazivanja opće opasnosti, a tokom dana kantonalni tužitelj će predložiti mjeru jednomjesečnog pritvora.