Crna hronika
16

Uhapšene još dvije osobe u okviru akcije "Pravda", pretresi lokacija i u narednim danima

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nastavku operativne akcije kodnog naziva "Pravda" policijski službenici Federalne uprave policije uhapsili su još dvije osobe inicijala A.L. (1962.) i H.S. (1957.) koje se dovode u vezu s organiziranom grupom koja je lišena slobode tokom prethodnih dana.

Ove osobe sumnjiče se za krivično djelo "Pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela". Pripadnici FUP-a pretresli su još dvije lokacije na području Kantona Sarajevo u cilju pronalaska tragova i dokaza koju mogu koristiti za krivični postupak.

Privedene osobe nalaze se u prostorijama FUP-a gdje je u toku vršenje kriminalističke obrade nakon čega će biti predati Tužilaštvu KS.

Kako nam je rekla portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić, akcija Pravda se nastavlja i izvjesno je da će još osoba biti lišeno slobode. Odluka o mjerama protiv ovih osoba bit će donesena sutra.

Podsjetimo, postupajući tužioci Tužilaštva KS su predložili Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan koji su uhapšeni u ovoj akciji.

U petak, 11. novembra na području Bosne i Hercegovine je uhapšeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Na području naše zemlje i Hrvatske policijski službenici su u petak vršili pretrese na više od 60 lokacija. Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK), a značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.