MUP ZDK
0

Uhapšena osoba koja se sumnjiči da je podmetnula požar na hotelu "Kristal" u Zavidovićima

E. M.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Dvadesetogodišnji K. S. iz Zavidovića uhapšen je zbog paljevine koja se dogodila u hotelu "Kristal", koji je vlasništvo kompanije "Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju" koji se dogodio prije nekoliko dana.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su nam kazali da je izvršenim uviđajem na licu mjesta konstatovano da je od strane nepoznatog izvršioca ili više njih počinjeno krivično djelo "Paljevina" te su policijski službenici Policijske stanice Zavidovići odmah preduzeli operativno taktičke mjere i radnje, s ciljem otkrivanja izvršioca gore navedenog krivičnog djela.

"Na osnovu poduzetih mjera i radnji identifikovan je izvršilac navedenog krivičnog djela te je dana 11. decembra 2023. godine u 12.55 sati lišen slobode K. S., rođen 2003. godine iz Zavidovića, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada", kazali su iz MUP-a ZDK.

Nakon provedene kriminalističke obrade te prikupljenih saznanja i materijalnih dokaza, imenovani je 12. decembra 2023. godine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršiocu predat dežurnom kantonalnom tužiocu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Paljevina".

Načelnik Zavidovića Hašim Mujanović uputio je hitni poziv premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Nerminu Nikšiću s ciljem rješavanja imovinskog prava Kristala.

"Naša želja je imovinu 'Krivaje' staviti u funkciju na način da se kupcu - Ortačkoj grupi, omogući ulazak u posjed IP 'Krivaja' sa dokazima o ispunjenim svim obavezama iz kupoprodajnog ugovora ili da Grad otkupi imovinu 'Krivaje' te da istu pretvorimo u slobodnu industrijsku zonu od koje će višestruku korist imati građani, privrednici i Grad Zavidovići", kazao je Mujanović.

Dodao je da su svjedoci sve češćih teških krađa i napada na sugrađane te je pozvao pripadnike MUP-a da pojačaju kontrole i da zaštite građane Zavidovića, njihove živote i imovinu kao i povratnike koji su posebno ugroženi jer su starije životne dobi.

"Imajući u vidu činjenicu da Zavidovići zauzimaju najveću površinu na području našeg kantona apelujem na Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Ministra i Komesara da povećaju kvotu prijema policijskih službenika na području Grada Zavidovići. Potreban nam je veći broj policajaca koji će biti adekvatno opremljeni i finasijski stimulisani i shodno tome spriječiti činjenje krivičnih djela na cijeloj teritoriji Zavidovića", zaključio je Mujanović.