Brza policijska akcija
54

Uhapšen vozač koji je usmrtio pješaka kod Kaknja i pobjegao nakon nesreće

Piše: M. N.
Foto: M.O./Klix.ba
Foto: M.O./Klix.ba
Policijski službenici PS Kakanj i Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK uhapsili su sinoć E. B. (1982. godište) kojeg se sumnjiči da je usmrtio pješaka u ponedjeljak oko 17 sati pored puta ka Brežanima i pobjegao.

Policiji je jučer prijavljeno kako se na lokalnom putu nalazi tijelo muške osobe, a uviđajem je utvrđeno da je nastradao od udara tada nepoznatog vozila. Poginuo je J. A. 1931. godište iz Kaknja.

Uviđajem je rukovodio kantonalni tužilac ZDK, a tijelo nastradalog je prevezeno u prosekturu JKP Gradska groblja d.o.o. Visoko gdje će biti izvršena obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

"Paralelno s uviđajnim radnjama koje su vršene na mjestu saobraćajne nesreće poduzimane su i operativne aktivnosti policijskih službenika na terenu, s ciljem otkrivanja i identifikovanja vozača koji je upravljao vozilom i koji se udaljio s mjesta nesreće. Poduzimajući naznačene aktivnosti, službenici Policijske stanice Kakanj i Sektora kriminalističke policije su došli do saznanja da se na navedenom području, u kritično vrijeme, kretalo kombi vozilo bijele boje. Tragom prikupljenih saznanja odmah su poduzete daljnje mjere i izvršene provjere koje su podrazumijevale obavljanje razgovora s osobama koje bi mogle raspolagati određenim informacijama, izuzimanje snimaka videonadzora na navedenom području, kao i vršenje provjera u raspoloživim evidencijama i bazama podataka", saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Utvrđeno je da je u nesreći učestvovao kombi Fiat Ducato kojim je upravljao B. E. (1982. godište) iz Kaknja. On je brzo pronađen i uhapšen sa još dvije osobe iz Kaknja, dok je sporno vozilo izmješteno na službeni parking Policijske stanice Kakanj gdje će biti predmet potrebnih provjera i vještačenja.

Nad vozačem je izvršena kriminalistička obrada, a danas će biti predat Tužilaštvu ZDK. B. E. se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

Iz MUP-a ZDK kazali su kako su im u potrazi pomogli i građani koji su svojim informacijama usmjerili istragu u pravom smjeru i doprinijeli brzom rasvjetljavanju i utvrđivanju okolnosti koje se tiču saobraćajne nezgode, kao i snimci s videonadzora postavljenih na tom području.