{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšen Srpko Pustivuk, osumnjičeni za ratne zločine

S
13.7.2010. u 13:16
13.7.2010. u 13:34
0
45
Uhapšen Srpko Pustivuk, osumnjičeni za ratne zločine
0
Uhapšen Srpko Pustivuk, osumnjičeni za ratne zločine
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e, danas su u Bijeljini oko 11.00 sati lišili slobode Srpka Pustivuka, osumnjičenog za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iz Člana 173. Stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
Osumnjičeni Srpko Pustivuk , rođen 19.03.1963. godine u Visokom, državljanin BiH, pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iz Člana 173. Stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedeni osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Srpske Republike BiH i Armije Bosne i Hercegovine, na širem području Sarajeva, u toku maja i juna mjeseca 1992. godine, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Ilijaš, zajedno sa drugim pripadnicima milicije i pripadnicima Vojske Srpske Republike BiH, u selu Gornja Bioča u općini Ilijaš učestvovao u napadu na civile, koji je imao za posljedice smrt i teške tjelesne povrede civila, među kojima je bilo i maloljetne djece.

Osumnjičeni se također tereti za protivpravno lišavanje slobode i zarobljavanje civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nakon toga odvođeni u druge logore i objekte za zatočenje.

Osumnjičeni se tereti da je postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija od 12.08.1949. godine o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, i osumnjičen je za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Člana 173. Stav 1. Tačke a), c) i e), a sve u vezi sa Članom 180. Stav 1. i Članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: