Sarajevo
0

Uhapšen provalnik u prostorije TV "Alfa"

Sarajevo-x.com
Policija Kantona Sarajevo uhapsila je Rafeta Ličinu (26), državljanina Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe provaljivanjem u prostorije televizije Alfa u Sarajevu. Radi se o višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela.

Policajcima se ova muškarac predstavio kao Kemal i Rešad Ličina, a koristio se i imenom Dževad Lakota. Za njim je u Beogradu raspisana Interpolova potjernica jer nije odslužio zatvorsku kaznu za prethodno počinjena krivična djela.

Policijski službenici su locirali traženu osobu u objektu koji se nalazi na području Ilidže. Kada su mu prišli i od njega tražili identifikacioni dokument, isti je izjavio da uz sebe nema lične dokumente i predstavio se kao “Kemal”. Imenovani je istog dana lišen slobode i priveden u službene prostorije, stoji u policijskom saopćenju.

Po privođenju u službene prostorije, imenovani se predstavio kao “Ličina Rešad”.

Putem Interpola izvršene su potrebne provjere i poređenjem nespornih otisaka sa otiscima prstiju privedene osobe, utvrđeno je da se radi o Ličina Rafetu, sin Elmaza, rođen 1982. godine u Novom Pazaru, državljanin Srbije. Putem Interpola Beograd, policija KS-a je obaviještena da je za ovim licem raspisana Centralna potjernica u cilju lišenja slobode i ekstradicije u Srbiju radi odsluženja zatvorske kazne po tri pravosnažne presude, zbog počinjenih više krivičnih djela provalne krađe na području Novog Pazara, tokom 2004. i 2005. godine.

S obzirom na činjenicu da se raspolaže vrlo osnovanim indicijama da je imenovani izvršio ili učestvovao u izvršenju ovog krivičnog djela, a što je u obavljenom razgovoru negirao, o svemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Tužilac je izdao pismenu naredbu o vršenju potrebnih vještačenja i poređenja tragova pronađenih prilikom uviđaja provalne krađe u prostorije TV “Alfa” sa biološkim uzorcima izuzetim sa Ličina Rafeta.

Ličina Rafet je uz službeni izvještaj predat na nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe provaljivanjem na štetu TV “Alfa”. Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem potrebnih mjera i radnji na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti ove osobe.