Vanredni sastanak u Sarajevu
0

Uhapšen Naser Palislamović, osumnjičeni za teroristički napad u Bugojnu

Sarajevo-x.com/SRNA
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Fotoservis
Naser Palislamović (1973), osumnjičeni za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, uhapšen je danas, potvrdio je za Sarajevo-x.com Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Palislamović se sumnjiči da je bio jedan od saradnika Harisa Čauševića zvanog Oks koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu postavljenu uz zgradu Policijske stanice u Bugojnu.

Napominjemo, u terorističkom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a teško je povrijeđena policajka Edina Hindić.

Naser Palislamović je iz Ključa, a nastanjen je u Zenici. Njegovo ime spominje se i u optužnici protiv grupe Rijada Rustempašića. Zanimljivo je da je i pored brojnih navoda koji ga povezuju sa nabavkom i držanjem eksploziva, Palislamović tokom procesa oslobođen optužbi.

"Informacije prikupljene tokom istrage pokazale su da je Rijad Rustempašić u jednom periodu bio vrlo blizak sa Naserom Palislamovićem iz Ključa, a prestali su se družiti malo prije nego što su izvršeni prvi pretresi i hapšenja u okviru istrage u martu 2008. godine. Njih dvojica, Rijad Rustempašić i Palislamović, bili su pripadnici "vehabijskog pokreta" Sanski Most, i navodno su zajedno išli u područje Vučja Luka - Čavljak u blizini Barica – mjesta gdje je FMUP, na osnovu informacija koje je dobio od OSA-e, pronašao mine, eksploziv i slične predmete", navodi se u optužnici protiv Rustempašića i ostalih. Palislamović je osuđivan i zbog krađe pčelinjaka te zlostavljanja roditelja.

Palislamović će nakon policijske obrade biti predat Tužilaštvu BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis

"Napad na državu"

Danas je u Sarajevu organizovan i vanredni sastanak najviših službenika policijskih agencija, Ministarstva bezbjednosti i pravosudnih institucija u BiH na kojem se razgovaralo o stvaranju mogućnosti za efikasniju borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala u BiH.

Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić izjavio je da je jučer u Travniku privedeno i jedno lice koje je elektronskom poštom policiju upozorilo da grupa koja je organizovala napad u Bugojnu planira nastaviti terorističke aktivnosti u Donjem Vakufu.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin nije mogao otkriti više detalja o ovom slučaju radi istrage, ali je istakao da je sada potrebno utvrditi motive i nalogodavce.

"Napad na policiju je napad na državu. Sada trebamo utvrditi motive i nalogodavce", rekao je Barašin, poručivši da jučerašnji tragični događaj u Bugojnu pokazuje da država sada treba preduzeti mnogo krupnije aktivnosti kako bi osigurala bezbjednost svojim građanima.

Barašin je pozvao na hitno i odlučno obračunavanje sa terorizmom u BiH, istakavši da država u tom smislu mora stati iza policijskih agencija i Tužilaštva BiH.

"Ovo je alarm da se na odlučan način suprostavimo organizovanom kriminalu, pogotovo terorizmu. Situacija je veoma ozbiljna i sada nam je potrebna maksimalna saradnja kako bi ovakve stvari iskorijenili", poručio je ministar Sadik Ahmetović.

Osim Čauševića i Palislamovića uhapšeni su i Nermin Avdibašić i Adnan Haračić zvani Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a priveden je i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa.