Crna hronika
32

Uhapšen muškarac koji je zapalio kancelariju advokatu Faruku Balijagiću

Piše: E. F.
Faruk Balijagić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Faruk Balijagić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Adi Burda iz Tuzle uhapšen je proteklog vikenda zbog sumnje da je počinio krivično djelo paljevine kada je u februaru mjesecu zapalio kancelariju advokata Faruka Balijagića u Tuzli.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je nakon njegovog hapšenja predložilo i da mu se odredi mjera pritvora, što je sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla i prihvatio.

Naime, kako smo saznali od Admira Arnautovića, glasnogovornika Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Burdu se sumnjiči da je 13. februara oko 23 sata, kako bi zapalio kancelariju advokata Balijagića, kroz otvoreni prozor kupatila u objektu iz kanistera od 5 litara izlio benzin i zapalio ga.

Eksplozija izbila vrata i prozore

Usljed paljenja i velike brzine sagorijevanja stvorili su se pritisak i udarni talasi, te je došlo do eksplozije koja je izbila ulazna vrata i prozore u kancelariji. Požarom je pričinjena velika materijalna šteta u prostorijama.

Nakon izvršenja krivičnog djela Tužilaštvo je u saradnji sa MUP-om TK i Federalnom upravom policije obavilo niz različitih istražnih radnji i vještačenja. Pripadnici MUP-a TK su identificirali osumnjičenog te ga priveli na saslušanje.

Naručeni napad?

Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku i njome bi se zapravo trebalo utvrditi koji su Burdini motivi za napad na kancelariju advokata Balijagića.

Balijagić je za Klix.ba kazao kako nema predstavu zbog čega je Burda zapalio njegovu kancelariju, kao i da osumnjičenog uopće ne poznaje.

"Saznao sam da je to osoba sklona kriminalu i činjenju usluga u tom smislu, pa tako pretpostavljam da je on samo izvršilac naručenog napada. No, ne mogu ništa tvrditi, istraga će pokazati o čemu se zapravo radi. Ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da ne poznajem tu osobu i da nikada nisam imao bilo kakav kontakt sa njom", kazao je Balijagić za Klix.ba.