Tuzla
2

Uhapšen maloljetnik koji je vršio DDoS napade

Sarajevo-x.com
Dobra vijest za sve bh. internet projekte stigla je danas iz Federalne uprave policije koja je saopćila da je napadač, koji je u proteklih mjesec dana vršio DDoS napade na naš portal, bh. internet oglasnik Market.ba i druge bh. i hrvatske portale, konačno uhapšen te da mu je određen jednomjesečni pritvor.

Radi se o maloljetniku S.M. (1991.) iz Tuzle, koji je, podsjećamo, sredinom juna počeo napad na bh. internet oglasnik Market.ba i pojedine hrvatske portale da bi se na kraju okomio na najposjećeniji bh. portal Sarajevo-x.com. S.M. je od našeg portala za zaustavljanje napada putem e-maila tražio novac u visini od 3000 eura. Svi prikupljeni podaci o napadaču proslijeđeni su Federalnoj upravi policije koja je uredno odradila svoj posao i prvi put u BiH uhapsila osobu za koju se sumnja da je pokrenula DDoS napade.

Federalna uprava policije danas je saopćila da su po nalogu kantonalnog tužitelja pripadnici Federalne uprave policije iz Sarajeva 6. jula 2009. godine u Tuzli lišili slobode S.M. (1989.) i M. R. (1989.), državljane Makedonije i bh. državljane T. J.( 1989.) i mldb. S.M.( 1991.) iz Tuzle.

Rješenjem Sudije za maloljetnike Općinskog suda u Tuzli prema mldb. S.M. određen je pritvor u trajanju od mjesec dana, a rješenjem Sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Tuzli i ostaloj trojici je određen jednomjesečni pritvor.

Tužiteljstvo je naredilo provođenje istrage protiv S.M. M.R. I T.J. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo - krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja - iz člana 257. stav 2. u vezi sa stavom 1., a u vezi sa članom 31. KZ FBiH, odnosno da su kao saizvršioci počinili navedeno krivično djelo. Sumnja se da su krivotvorili kreditne kartice i kartice bezgotivinskog plaćanja, a sve s ciljem ostvarenja imovinske koristi.

Također je prema mldb. M.S. stavljen zahtjev za pokretanje pripremnog postupka zbog osnova sumnje da je počinio više krivičnih djela protiv sustava elektronske obrade podataka i to - računalna prevara - iz člana 395. KZ FBiH, - ometanje rada sustava i mreže elektronske obrade podataka oštećenje računalnih podataka i programa, neovlašteni pristup, zaštićenom sustavu i mreži elektronske obrade podataka, te više krivičnih djela teške krađe.

Po naredbi sudije za maloljetnike Općinskog suda u Tuzli i sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Tuzli izvršen je pretres nekoliko stanova, osoba i putničkog motornog vozila, te su prilikom pretresa pronađeni određeni dokazi vezani za izvršenje ovih krivičnih djela.

Federalna uprava policije i Kantonalno tužiteljstvo došli su do saznanja da je mldb. M.S., tokom 2008. i prve polovine 2009. godine, prema većem broju privrednih subjekata vršio tzv. DDoS napade na njihove servere. Na taj način uzrokovao je njihovo zagušenje i onemogućio pristup stranici da bi potom od njih iznuđivao novac kako bi im osigurao sistem zaštite. Također je sačinjavao narudžbe robe iz drugih zemalja, plaćajući robu preko interneta falsifikovanim viza kreditnim karticama vlasnika državljana iz trećih zemalja.

Kriminalistička obrada na ovom slučaju se nastavlja.

Ovom prilikom, portal Sarajevo-x.com zahvaljuje se Federalnoj upravi policije na uspješno provedenoj akciji.