Crna hronika
15

Uhapšen lopov koji je krao na grobljima u Žepču: Uzimao mesingane križeve, svijećnjake i vaze

FENA
Žepačka je policija lišila slobode lice P.K. iz Zavidovića zbog sumnje da je u proteklom periodu izvršilo više krivičnih djela krađa sa mjesnih grobalja u naseljima Vinište, Osova, Milišić, Vrbica, Debelo Brdo, Brezici, Matijevića Brdo i Globarica, sve na području Žepča.

Prilikom činjenja ovih krivičnih djela, sa nadgrobnih spomenika skidani su i otuđivani mesingani križevi, svijećnjaci, vaze, lampioni, okviri slika i kipovi, a sa mjesnog groblja u Brezicima u tri navrata otuđeni su bakreni oluci i limovi sa kapele.

Policijska stanica u Žepču je evidentirala čak 14 krađa vezanih za činjene više krivičnih djela radi "pribavljanja imovinske koristi na način da je otuđene mesingane i bakrene dijelova sa grobalja prodavao na području Zavidovića, licima koja vrše preprodaju sekundarnih sirovina".

Policija je kod navedenih lica pronašla manji dio otuđenih mesinganih predmeta, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zavidovićima izvršen pretres stana u kojem živi P.K. i tom prilikom su pronađeni predmeti, koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku na rasvjetljavanju krivičnih djela izvršenih na navedenim grobljima.