Crna hronika
0

Uhapšen falsifikator iz Prnjavora, lažne dokumente koristili građani oba entiteta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Muškarac E.Đ. (1968.) iz Prnjavora lišen je slobode zbog sumnje da je fasifikovao dokumenta.

Uhapšen je jučer u akciji kodnog naziva "Dokument", koju je realizovala policija iz Prnjavora, u saradnji s policijskim službenicima Policijske stanice Derventa, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Tokom navedene akcije, na osnovu naredbe Osnovnog suda Prnjavor, izvršen je pretres stambenih objekata na dvije lokacije na području općina Prnjavor i Derventa.

Pronađeno je i izuzeto ukupno 170 različitih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku (91 matrica za izradu diploma, pečati, diplome, mobilni telefoni, štampači, prazne hartije sa pečatom, svjedočanstva o završenim srednjim i osnovnim školama, različita uvjerenja o imovinsko-pravnim odnosima, o zdravstvenom stanju, ugovori o radu, vrijednosti nekretnina i drugi dokumenti pogodni za falsifikovanje), saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Saslušan je i veći broj svjedoka i prikupljeno dovoljno dokaza koji ukazuju da postoje osnovi sumnje da je E.Đ. izvršenim krivičnim djelima ostvario veliku materijalnu korist, a i svojim falsifikovanim dokumentima omogućio nezakonito ostvarivanje prava većem broju građana iz oba bh. entiteta.

Osumnjičeni E.Đ. će tokom dana, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti biti predat u nadležnost Okružnog tužilaštva Banja Luka - podružna kancelarije Prijedor, na dalje postupanje.