Optužbe za zločin u Trusini
0

Uhapšen bivši komandant Zulfikar "Zuka" Ališpago

Sarajevo-x.com
Po nalogu tužioca iz Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, slobode je danas lišen Zulfikar Ališpago (1958.), osumnjičen da je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika , saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zulfikar Ališpago je rođen u Novom Pazaru u Republici Srbiji, a nastanjen u Sarajevu, te posjeduje državljanstva BiH i Republike Srbije.

Ališpago je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, u svojstvu komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, pod nazivom "Zulfikar" počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Osumnjičeni Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice "Zulfikar" počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, navodi se u današnjem saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni odgovoran za počinjene zločine te ga je lišilo slobode.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, počinjen je 16.04.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ga ispitati, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.