{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšen bivši komandant Zulfikar "Zuka" Ališpago

S
Sarajevo-x.com
1.2.2010. u 12:54
0
11
Uhapšen bivši komandant Zulfikar "Zuka" Ališpago
0
Uhapšen bivši komandant Zulfikar "Zuka" Ališpago
Po nalogu tužioca iz Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, slobode je danas lišen Zulfikar Ališpago (1958.), osumnjičen da je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika , saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Zulfikar Ališpago je rođen u Novom Pazaru u Republici Srbiji, a nastanjen u Sarajevu, te posjeduje državljanstva BiH i Republike Srbije.

Ališpago je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, u svojstvu komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, pod nazivom "Zulfikar" počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Osumnjičeni Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice "Zulfikar" počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, navodi se u današnjem saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni odgovoran za počinjene zločine te ga je lišilo slobode.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, počinjen je 16.04.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ga ispitati, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: