Akcija FUP-a i MUP-a
235

Uhapšen 21-godišnjak koji je prijetio paljenjem džamija u Mostaru

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije identificirali su osobu koje je prijetila paljenjem džamija u Mostaru. Nakon identifikacije, pripadnici MUP-a HNK su je i uhapsili.

Federalna uprava policije dostavila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko - neretvanskog kantona informaciju o identitetu lica koje je na društvenoj mreži Instagram prijetilo paljenjem džamija na 30. rođendan navijačke skupine Ultras iz Mostara.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko - neretvanskog kantona na osnovu dostavljenih informacija od strane Federalne uprave policije lišili su slobode i ispitali u svojstvu osumnjičenog za počinjenje krivičnog djela "Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti" iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH, osoba L.F.M. (2003.) iz Mostara.

O naprijed navedenom podnesen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko - neretvanskog kantona, a od osumnjičenog je privremeno oduzet mobilni uređaj koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Federalna uprava policije pomno prati pojave i ponašanja u cyber prostora s ciljem detekcije prijetnji, sprečavanja izvršenja krivičnih djela i procesuiranja lica koji svojim ponašanjem u cyber prostoru počine krivična djela kažnjiva prema odredbama bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva", saopćili su iz FUP-a.

Podsjetimo, tenzije kao i brojne prijetnje na društvenim mrežama uslijedile su nakon navijačke akcije Red Armyja iz Mostara koji su zaplijenili većinu udarnih transparenata navijača Zrinjskog.

Sve se odigralo nakon utakmice između Zrinjskog i Zvijezde 09, a prema navijačkom kodeksu, ukoliko "padne" udarni transparent slijedi i gašenje navijačke grupe.