{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugostitelji iz Gornjeg Rahića kod Brlčkog omamljivali goste pa ih pljačkali

28.11.2017. u 13:47
3
20
Ugostitelji iz Gornjeg Rahića kod Brlčkog omamljivali goste pa ih pljačkali
3
Ugostitelji iz Gornjeg Rahića kod Brlčkog omamljivali goste pa ih pljačkali
Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu koje je Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo protiv dvoje ugostitelja iz Gornjeg Rahića zbog sumnje da su u ugostiteljskom objektu pljačkali goste.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zijad Karalić (42) i Lidija Dimković (36) su optuženi da su od marta do augusta ove godine omamljivali goste i potom im oduzimali novac i druge dragocijenosti u vrijednosti od blizu 30.000 KM.

"Oni su s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi od gostiju, za koje su znali da imaju veću količinu gotovog novca, taj novac otuđivali koristeći pogodne prilike u koje su ih dovodili. Tužilaštvo je uz optužnicu sudu dostavilo dokaze da je u svim slučajevima kod oštećenih prethodno izazvana omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, kakve su i pronađene u pretresu kod optuženog Karalića. Prema navodima optužnice, njih dvoje su u pića koja su konzumirali gosti stavljali medikament Klozapin, antipsihotik koji se koristi za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom iskorištavali njihovo stanje smanjene svijesti. U jednom broju slučajeva, za koje se optuženi zajedno terete, u pomoć je pozivana i D.Ž. kako bi prethodno zavodila goste, dok u piće ne bude ubačen Klozapin - navodi se u optužnici", stoji u saopćenju.

Zasebnim tačkama tog tužilačkog akta Karaliću se stavlja na teret da je sam, nakon upotrebe ovog antipsihotika na istovjetan način, izvršio dvije teške krađe kojima je pribavljena imovinska korist od blizu 12.000,00 KM. On se tako tereti da je u augustu od A.A. otuđio novčanik sa 4.610,00 američkih dolara, pet debitnih kartica, ručni sat i dva mobilna telefona, oštetivši vlasnika za oko 11.420,00 KM. Prethodno je sredinom maja mobitel vrijednosti od oko 500,00 KM na istovjetan način otuđen omamljenom F.M..

Karaliću i Dimković stavljena su na teret krivična djela teške krađe na naročito opasan ili naročito drzak način (iz člana 281 stav (1) tačka 2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci do pet godina. Uz to, Karaliću se jednom od tačaka optužnice stavlja na teret i krivično djelo šumske krađe (iz člana 310 stav (2) Krivičnog zakona) počinjeno obaranjem radi krađe većeg broja stabala u šumi K.A. sredinom godine.

Karaliću je produžen pritvor u kojem se, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, nalazi od 23. augusta kada je uhapšen i sproveden pred tužioca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: