Crna hronika
295

Uginuli pas u Tuzli nije silovan, roditelji dječaka najavili podizanje tužbi

Piše: A. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vijest koja je prije nekoliko dana putem društvenih mreža plasirana o navodnom silovanju petomjesečnog psa u Tuzli, a koji je potom uginuo, pokazala se neistinitom. Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Izudin Šarić, detaljan veterinarski pregled uginulog psa pokazao je da životinja nije silovana.

Proteklih dana bh. javnost potresla je informacija da je u tuzlanskom naselju Brčanska Malta grupa desetogodišnjih dječaka štapom navodno silovala petomjesečno štene, koje je potom uginulo.

Osude navodnog čina počele su pristizati sa svih strana, a imena dječaka javno su objavljivana putem društvenih mreža.

Nakon što je u jednoj privatnoj veterinarskoj stanici obavljen detaljan tjelesni pregled, nalaz je pokazao da je pas najvjerovatnije preminuo usljed posljedica crijevnog oboljenja.

"Nalaz koji smo dobili od veterinarske stanice koja je izvršila pregled psa pokazuje da nema nikakvih znakova fizičkog zlostavljanja, niti silovanja uginule životinje. Nalaz je pokazao da je pas imao povišenu tjelesnu temperaturu, a najvjerovatnije je uginuo usljed posljedica crijevnog oboljenja. U ovom trenutku veoma je bitno da natpisi koji su podignuti protiv djece nisu tačni", kazao je Šarić za Klix.ba.

Pojašnjavajući detalje ovog slučaja, Šarić je za naš portal istakao da su pripadnici MUP-a TK zaprimili prijavu o navodnom silovanju psa, nakon čega je obavješten tužilac.

"Na osnovu naredbe tužioca, pripadnici MUP-a TK izašli su na mjesto događaja, obavljeni su razgovori, praćena je situacija, a potom je uzeta i službena zabilješka iz veterinarske stanice te je na kraju sve predato tužiocu", nastavio je Šarić.

Prema nezvaničnim informacijama, pojedini roditelji mališana podnijet će tužbu protiv osoba koje su podigle prašinu u javnosti, ali i javno objavljivala imena djece.