Dotrajao krov
0

Ugašen požar na zatvoru u Sarajevu, zatvorenici nisu bili na zapaljenom spratu

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Zgrada Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo koja se nalazi u sklopu Kantonalnog suda se danas zapalila. Opasnost je eliminisana, a u požaru nema povrijeđenih.
Iz vatrogasne službe su potvrdili za Klix.ba da je došlo do zapaljenja na krovu centralnog zatvora. Ističu da požar nije u potpunosti lokalizovan, ali nema opasnosti po okruženje.

Direktor Kazneno-popravnog doma Faruk Zubčević je za Klix.ba kazao kako je pretpostavka da je zbog visoke temperature došlo do zapaljenja.

"Dio krova je u limu, krov je uhvatila vatra zbog temperature i to se prenijelo po graničnim dijelovima drvenih nosača krova", kazao je on.

Istaknuo je da osuđene osobe nisu evakuisane, ali su na sigurnom unutar zgrade centralnog zatvora. Naglašava i da na posljednjem spratu koji se također zapalio nije ni bilo pritvorenika s obzirom na to da je uveliko u toku njihovo premiještanje u novu jedinicu na Igmanu.

Zubčević je poručio da uopšte nije čudno što je došlo do požara na zgradi centralnog zatvora s obzirom na to da on godinama upozorava na loše stanje zgrade.

"Mi i iseljavamo jer trista hiljada godina niko ništa nije htio da uradi, sve se u dijelovima radilo. Vatra je produkt svega toga", poručio je on.

Vatrogasci su imali problema sa otvaranjem jednog od hidranata, a zatim i puštanjem vode. No, u tom vrijeme nije bilo opasnosti po ljude i nekontrolisano širenje vatre.

Zvanične potvrde o tome šta se dogodilo u zatvoru još nema, kao ni obavještenja o požaru i fazi gašenja.