Obrazloženje
0

Ubistvo iz 1993. godine: Presuda Damiru Gradaščeviću ukinuta zbog povreda krivičnog postupka

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ponovno suđenje Damiru Gradaščeviću, Sarajliji kojem se 17 godina sudi za ubistvo Miloša Vujnića Panića koje se dogodilo 13. septembra 1993. godine u Sarajevu, zakazano je za 30. novembar na Kantonalnom sudu u Sarajevu, kada je zakazan glavni pretres.

Vrhovni sud FBiH je djelimično uvažio žalbu branitelja optuženog te je ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 18. oktobra 2016. godine kojom je osuđen na četiri godine i pet mjeseci zatvora te je vraćen ovom sudu na ponovno suđenje.

"Prvostepena presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka na koje je žalba ukazala", rekla nam je Amra Kovačević, stručna saradnica Kantonalnog suda u Sarajevu.

Vrhovni sud FBiH zasjedao je 6. septembra ove godine, o čemu javnost nije obaviještena uprkos dopisima koje su mediji slali i pitali za termin.

Gradaščevića se tereti da je iz pištolja ubio taksistu Panića, nakon što se posvađao i potukao s njim. Ovo je jedan od najdužih slučajeva koji je vođen na Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je Gradaščević bio u bjekstvu 15 godina.

Gradaščević je i sada na slobodi, a prema posljednjim informacijama, nalazi se u Hrvatskoj na Hvaru.

Prvobitno je pušten iz zatvora u januaru 1994. godine i branio se sa slobode zbog ratnih okolnosti, što je on iskoristio za bijeg i pobjegao u Hrvatsku. Nakon što je postao njihov državljanin, pobjegao je u SAD.

Proces je vođen u njegovom odsustvu, da bi 2002. godine Kantonalni sud Sarajevo osudio Gradaščevića na pet godina zatvora. Nakon žalbe Vrhovnom sudu FBiH kazna je preinačena na sedam godina i osuđen je pravomoćno. No, njega nije bilo.

Međunarodna potjernica raspisana je tek sedam godina kasnije. U periodu od 2009. do 2015. godine Gradaščević je nepravomoćno proglašen krivim dva puta na Kantonalnom sudu Sarajevo i osuđivan na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Oba puta Vrhovni sud FBiH vraća predmet na ponovno suđenje.