Crna hronika
0

Ubio kćerku jer je nestala i vratila se nakon dvije sedmice

FENA
Jedan Jordanac koji je htio odbraniti "čast" svoje porodice ubio je svoju 17-godišnju kćerku koja je iz porodične kuće otišla i nije se vraćala dvije sedmice, objavio je u četvrtak dnevni list JordanTimes.

Osumnjičeni je priznao vlastima da je "ubio kćerku s četiri hica u glavu kako bi zaštitio čast svoje porodice", precizirao je list pozivajući se na zvanični izvor.

Otac maloljetnice je kazao da je njegova kćerka bila odsutna dvije sedmice. Policija je pronašala djevojku i dovela je roditeljima, poslije ljekarskog pregleda kojim je utvrđeno da " nije imala seksualne odnose", precizirao je izvor.

U toku 2006. godine desetak žena je ubijeno u sličnim zločinima zbog odbrane časti u ovoj konzervativnoj muslimanskoj kraljevini.

Izvršioci zločina, a to su uglavnom osobe bliske žrtvama, suprugama ili mladim kćerkamaa osumnjičenim za flert ili preljubu, rijetko budu kažnjeni ili su kažnjeni lakšim kaznama.

Uprkos akciji organizacija za zaštitu ljudskih prava, parlament je dvaput odbio reformu Krivičnog zakona kojom bi se uvele kazne za ovakve zločine.