Nema napretka u potrazi
121

Ubice i razbojnici s državljanstvom BiH za kojima godinama traga Interpol

Piše: M. N.
Policijski službenici u BiH tragaju za velikim brojem bh. državljana koji su osuđeni ili optuženi za krivična djela ubistva, pokušaja ubistva, teški organizovani kriminal, oružane pljačke... Za njima su raspisane i crvene Interpolove potjernice. Neki od njih, poput Dušana Pantelića nisu se vratili s dopusta, dok su drugi pobjegli dok su se branili sa slobode.
Dušan Pantelić
Dušan Pantelić

Već mjesec dana policija traga za Adnanom Šerakom koji se nije vratio s dopusta u Kazneno-popravni zavod Zenica. Sličan slučaj dogodio se i u RS-u još 2009. godine kada se Dušan Pantelić, poznat kao "Đavo" (1981) nije vratio u zatvor s dopusta. Tereti se za ubistvo i nanošenje tjelesnih pvoreda, a osuđen je na 11,3 godina zatvora pravosnažno. On je osuđen da je s još jednom osobom ubio Stanivoja Svetinovića iz Bratunca 20.3.2004. godine. Pantelić je tada povrijedio i Svetinovićevog sina. Kako je tada rečeno iz KPZ Banja Luka, Pantelić je stekao pravo na pogodnosti nakon odslužene jedne trećine kazne. U zatvor se trebao vratiti 10.10.2009. godine, ali od tada mu se gubi svaki trag.

Amar Šljivo
Amar Šljivo

Bivši specijalac FUP-a Amar Šljivo osuđen je na dvije godina zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene. Branio se sa slobode i kada je došlo vrijeme da odsluži svoju kaznu, izgubio mu se svaki trag i za njim je raspisana crvena potjernica. Godinama ranije je punio medijske sadržaje u dijelu crne hronike. Na početku su ga teretili za terorizam, ali je djelo prekvalifikovano i nakon priznanja krivnje on i još dvije osobe su osuđene 2015. godine za neovlaštenu trgovinu vojnom opremom.

Privođen je krajem 2009. godine zbog sumnje da je napao dvojicu sarajevskih policajaca. Hapšen je u nekoliko navrata zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavama ispred ugostiteljskih objekata u Sarajevu. Ptojernica je raspisana u novembru 2016. godine.

Davor Elez
Davor Elez

Jedno od poznatijih lica s potjernice je i Davor Elez, brat Darka Eleza. Potjernica za njim je raspisana 27.7.2016. godine. Tereti se za organizovani kriminal u vezi sa ubistvom, organizovani kriminal u vezi sa zavjerom kako bi se počinilo krivično djelo u vezi sa ubistvom i organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca u sprezi sa organizovanom kriminalnom grupom u vezi sa pljačkama. Riječ je o predmetu "Lutka". Prema navodima srbijanskih medija, Davor je bio egzekutor grupe koju je predvodio njegov brat. Osim bh. državljanstva Davor ima i državljanstvo Srbije.

Slobodanka Tošić (Foto: Klix.ba)
Slobodanka Tošić (Foto: Klix.ba)

O dami iz istog predmeta kao i Davor Elez, Slobodanki Tošić (1986), mnogo se pisalo. Ranije je bila poznata kao Playboyeva zečica i manekenka, a sada kao bjegunka za kojom traga Interpol. Tošić je iskoristila priliku kada joj je određen kućni pritvor i pobjegla bez traga. Osuđena je na dvije i po godine zatvora kao članica udruženog zločinačkog poduhvata i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 13.4.2006. godine. Potjernica za njom raspisana je 6.9.2016. godine, a njena majka je rekla da je njena kćerka nevina i da se nikada neće vratiti u BiH.

Mervan Šljivar
Mervan Šljivar

Mervan Šljivar (1981) se tereti za ubistvo Nedžada Kličića zvanog Rambo iz Cazina u caffe baru "Gold" u naselju Ostrožac. On je s još sa Harisom Gredeljom, Mehmedom Rekićem i Sabahudinom Ikeljićem došao u ovaj objekat naoružan i maskiran. Šljivar je udario Ramba pištoljem u glavu, a potom i ispalio metak u glavu. Motiv je bio međusobni sukob. S obzirom da je državljanin Slovenije, pobjegao je tamo i ostao. I u Sloveniji je osuđivan za pucnjavu i pokušaj ubistva, a u jednom od okršaja je ranjen.

Bojan Košarac
Bojan Košarac

Bojan Košarac optužen je u predmetu "Volan" i jedini je u bijegu, od ukupno 27 optuženih koji se terete da su nekoliko godina krali luksuzne automobile na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva. Koristili su fantomke, podesni alat, oružje i radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili njihovo kretanje. Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima. Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo.

Stanko Marković
Stanko Marković

S druge strane, Stanko Marković se tereti za pokušaj ubistva i pokušaj otmice prije 17 godina na teritoriji Republike Hrvatske. Za ovim bh. državljaninom je raspisana potjernica 18.01.2018. godine po naredbi Općinskog suda u Livnu. Za navedena krivična djela osuđen je na četiri godine zatvora.

Aldijana Dizdarević
Aldijana Dizdarević

Već godinama se traga i za damom Aldijanom Dizdarević (1986). Aktom Kantonalnog suda u Bihaću izdata je Naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za njom zbog pokušaja ubistva. Osumnjičena je da je 14. septembra 2011. uveče u mjestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške tzv. kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške povrede.

Na Interpovoloj listi su i Dražen Primorac (1987) iz Mostara zbog napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti, te zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom; Nevenko Kukić (1979) zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, pljački i napada na službenu osobu; Pero Majić (1972) iz Konjica zbog pokušaja ubistva, Bogdan Božić koji se tereti za oružanu pljačku, te Kenana Bedžeta i Alena Demirovića koji se terete za teške krađe.