Crna hronika
0

U Višegradu proglašeno stanje elementarne nepogode

FENA
Višegrad
Višegrad
Zbog požara koji bukti već treći dan u Višegradu je proglašeno stanje elementarne nepogode. Požar bjesni na brdu Goleš, a vatra se tokom noći proširila i u pravcu sela Okrugla i Žagre.

Na području trebinjske općine i danas je aktivan požar na planini Leotar, koji je sinoć zaprijetio TV releju. Vatrogasci su cijelu noć pokušavali da ga ugase, javili su mediji u RS-u.

Trebinjski vatrogasci sinoć su intervenirali i na Zupcima u rejonu graničnog prijelaza sa Crnom Gorom, a zbog požara privremeno je bio obustavljen saobraćaj na putu Trebinje - Herceg-Novi.

Ponovo se aktivirao i požar koji je jučer izbio kod Donjeg Vrbna, dok je vatra kod Mesara u Popovom polju ugašena.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Lastva kod Trebinja danas gase požar u planinskom masivu Bijela gora, koji se proširio iz Crne Gore i zahvatio borovu i bukovu šumu.

Općinski štab Civilne zaštite Trebinje sinoć je na vanrednom zasjedanju donio odluku da preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hercegovinaputevi", "Elektro Hercegovina", "Vodovod", "Telekom "i "Agrokop" izdvoje dio ljudstva i tehničkih sredstava za gašenje požara, a pomoć su ponudili i predstavnici Centra javne bezbjednosti Trebinje.

Sa sjednice je upućen zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za pomoć u ljudstvu, a predsjednici trebinjskih mjesnih zajednica dobili su upustva za organizovanje stanovništva na terenu.