Saopštenje
0

U UKC Tuzla nema bolesnika s AIDS-om

FENA
UKC Tuzla
UKC Tuzla
U povodu nepreciznih informacija objavljenih u pojedinim bosanskohercegovakim medijima, a u vezi sa slučajem osobe oboljele od AIDS-a u Tuzli, saopštenjem za javnost se oglasio Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Navode kako osoba oboljela od AIDS-a nije uposlenik Univerzitetskog kliničkog Centra Tuzla te da se trenutno na Klinici za infektivne bolesti u UKC Tuzla ne liječi nijedan bolesnik oboljeli od AIDS-a.

Doc. Dr. Sead Ahmetagić nije direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, već je direktor Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla. Niko nema prava da povrijeđuje ljudska prava oboljelih i članova njihovih porodica, bez obzira o kojoj bolesti se radi. Od 1997. godine kada u Klinici za infektivne bolesti UKC Tuzla postoji Odjel i Savjetovalište za HIV/AIDS do danas je dijagnosticirano 14 inficiranih HIV-om. Dvije osobe koje su bile strani državljani su napustile Bosni i Hercegovinu, a četiri bolesnika oboljela od AIDS-a su preminula. Od osam živih pacijenata - sedam ih je u dobrom zdravstvenom stanju, žive i rade normalnim životom, a jedan oboljeli od AIDS-a boluje od težeg oblika bolesti i prima terapiju“, navodi se u saopštenju.

Zdravstveni, niti bilo koji radnici nemaju pravo objaviti informacije o bolesti neke osobe, a posebno ne o osobama oboljelim od AIDS-a što je, važno je napomenuti regulirano Konvencijom UN iz 1993.godine koja tretira pitanja osoba inficiranih HIV/AIDS-om, navode iz UKC-a Tuzla.