Crna hronika
34

U toku akcija Oskar: Zbog trgovanja heroinom i skunkom uhapšeno sedam osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Sarajeva, Bihaća i Zvornika jutros je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) započela akciju kodnog naziva Oskar, uhapšeno je već sedam osoba, a vrše se pretresi na deset lokacija.

Uhapšene se sumnjiči da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, jer su kontinuirano, u periodu od juna do decembra 2014. godine, vršili neovlašteni promet opojnih droga heroin i skunk iz BiH u Republiku Srbiju radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Srbije i MUP-a Tuzlanskog kantona, proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišavanja slobode koja se danas realiziraju.

Više informacija o akciji bit će saopćeno tokom dana.