Automafija na djelu
0

U Sarajevu ukradeno 646 automobila

Piše: Amra Kovač
U prvih devet mjeseci ove godine na području Kantona Sarajevo ukradeno je 646 automobila, što je za 17 automobila više nego u istom periodu prošle godine.

U zadnje dvije godine, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, najviše se kradu automobili marki "Volkswagen", "Audi", "Škoda" i "Renault". Prošle godine pronađeno je i vraćeno vlasnicima 324, a u prvih devet mjeseci ove godine 218 automobila.

Otkup

Automobili ukradeni na području Kantona Sarajevo obično završavaju u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Lopovi osim što prodaju ukradene automobile, često ih i rastave, te prodaju u dijelovima. Također, zadnjih godina već je ustaljena praksa i da zovu vlasnike te traže novac za otkup auta.

Iako, neki od građana nakon što daju novac za otkup, automobil dobiju nazad, mnogo njih, također, bude izigrano pa ostanu i bez automobila i bez novca.

Iz policije ističu da vlasnici ukradenih automobila ugrožavaju svoju sigurnost kada pristanu na otkup.

"U MUP–u KS postoje ljudi koji su obučeni za fingirani otkup automobila, te koji uz pristanak i saradnju oštećenog i maksimalno policijsko obezbjeđenje, prate primopredaju novca i automobila, te lopove ili njihove posrednike hapse na licu mjesta. Međutim, tu treba dobrovoljni pristanak oštećenog ali to je u svakom slučaju sigurnije nego da na svoju ruku čine neke stvari", kazao je u izjavi za Sarajevo–x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Nerijetko se ukradeni automobili koriste i za izvršenje drugih krivičnih djela poput ubistva, pljačke banke…, ali u tom slučaju lopovi obično, nakon počinjenog krivičnog djela, automobil i zapale.

Iznajmljivanje dekodera

Prema riječima Nefića, najbolji način da se automobil zaštiti od lopova jeste da se parkira u garaže koje se mogu zaključati ili, pak, u garaže koje su pod nadzorom. Automobil se može zaštiti i ugradnjom određenih elektronskih blokada, alarma, stavljanjem lavlje kandže...

"Postavljanje elektronskih blokada ili neke druge zaštite, ne znači da lopovi ne mogu ukrasti automobil ali zaštita usporava lopove, a kada se aktivira alarm lopovi obično odustaju od krađe i bježe s lica mjesta", dodaje Nefić.

Pripadnici MUP-a KS u zadnje dvije godine su zaplijenili četiri dekodera.

S obzirom da su dekoderi skupi, većina lopova ih ne može kupiti ali ih zato iznajmljuju od onih koji mogu. Cijene iznajmljivanja dekodera su različite zavisno od marke automobila koji se krade, ali kreću se otprilike oko 500 KM po noći.

Zadnji dekoder sarajevska policija zaplijenila je prije nekoliko dana kada je uhapsila 23–godišnjeg Njegoša Purkovića s Pala, koji je višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela i pripadnik organizovane grupe koja se bavi krađom automobila. Naime, dekoderi se koriste za automobile novije proizvodnje koji zavise od elektronike.

Na primjer, neki automobili se kradu tako da se izreže lim da bi se došlo do elektro sklopova. Zatim se prikopča dekoder, koji razbije zaštitnu šifru i vozilo je za čas u pogonu. Izrezano mjesto lopovi obično pokriju naljepnicom.

Inače, u ovoj godini sarajevska policija je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv 72 osobe za koje postoji sumnja da su počinili krivično djelo teške krađe motornih vozila, a u 34 slučaja osobe su povratnici u činjenju krivičnog djela.