Određen pritvor
210

U Sarajevu uhapšene ubice iz Srbije i Crne Gore, dovode se u vezu sa Zemunskim klanom

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Službenici MUP-a KS uhapsili su petak, 15. septembra, Čabu Dera iz Srbije i Marka Gojkovića iz Crne Gore koji su poznati u svojim zemljama po krivičnim djelima ubistva i pokušaja ubistva.

Kako nam je rekla Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, njih dvojica su nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS predati Tužilaštvu KS, gdje su također ispitani.

"Postupajući tužilac je predložio Općinskom sudu Sarajevo pritvor koji im je i određen zbog krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja", kazala je Bavčić.

Istraga o ovom slučaju je u toku. Istražitelji pokušavaju otkriti zbog čega su se ove dvije osobe našle u Sarajevu te da li su pripremali napad na nekoga. Uhapšeni su na području općine Novo Sarajevo, a kod njih su pronađeni pištolji s prigušivačima.

I Der i Gojković su od ranije poznati policijskim agencijama iz regije. Čaba Der je 2004. godine u restoranu Marina u Novom Sadu ubio Branislava Jelačića, a prema optužnici, ubistvo je bilo naručeno. Osuđen je prvobitno na 15 godina zatvora jer je u žrtvu ispucao četiri metka koja su ga usmrtila, ali je suđenje nekoliko puta vraćano na početak.

Iste godine osuđen je i za ranjavanje Dragana Vojnovića. Pozadina svega je bila borba između novosadskih narkokartela za prevlast na tržištu.

Marko Gojčević iz Bara teretio se za pokušaj ubistva Almedina Bahovića 2012. godine i bio je u bjekstvu, zatim za premlaćivanje dvojice Podgoričana iste godine, za pucnjavu na Edmonda Mustafu 2015. godine te za veliki broj nanošenja tjelesnih povreda.

Obojica se dovode u vezu sa zloglasnim Zemunskim klanom.