Ubica Mirze Raščića
168

U Sarajevu uhapšen Izudin Tahirović, nekoliko sedmica nakon što ga je Kantonalni sud pustio na dopust

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Osuđenik Izudin Tahirović, kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu osudio na 17 i po godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića, uhapšen je u Sarajevu i to nekoliko sedmica nakon što je dobio dopuštenje za izlazak iz zatvora.
Tahirović se ranije nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica gdje i izdržava kaznu za ubistvo, a ovo nije prvi put da Kantonalni sud u Sarajevu potpisuje odluku o dopustu.

Tahirović je i ranije tokom ove godine, tačnije u aprilu, također dobio dopust, kao i prošle godine. Porodica ubijenog Raščića svakog puta je bila šokirana, ali i razočarana. Ono što im je nedostajalo svakog puta jesu odgovori suda o pojašnjenju ovakve odluke.

Prema prvim informacijama, Tahirovića je u Sarajevu u večernjim satima presrela policijska patrola te su ga uhapsili. Kako saznajemo, ubica Mirze Raščića je prilikom dolaska policije sa sobom nosio i pištolj koji je u tom trenutku odbacio od sebe.

Porodica ubijenog Mirze Raščića nekoliko je puta apelovala na Sud da ne dodjeluje Tahiroviću mogućnost dopusta, ali njihove žalbe nisu usvojene.

O ovoj temi za Klix.ba nedavno je govorila i majka Mirze Raščića koja je naglasila kako je ubica na slobodi svaka četiri mjeseca.

"Ovo ponovo produbljuje našu bol koju osjećamo zbog gubitka Mirze. Zar je i u jednoj državi normalno da ubica bude na dopustu svaka četiri mjeseca? On je faktički više na slobodi, nego u zatvoru. Iz nekih izvora čujem da je to zbog bolesti njegove majke, a niko se ne pita kako je majci koja je izgubila svoje dijete. Kako je njegovoj porodici, zar trebamo ponovo da proživljavamo ono što već jesmo?", rekla je majka Ilvana i razgovoru za Klix.ba.