Naredba suda
6

U Sarajevu počela policijska akcija zapljene imovine u predmetu koji se odnosi na Admira Arnautovića

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Agencija za upravljanje oduzetom imovinom je započela sa zapljenom imovine u vezi slučaja koji se vodi protiv više osoba, a između ostalog i protiv Admira Arnautovića Šmrka.

Policija je zapljenu počela na parkingu na Trgu Austrije, a tokom dana će biti izvršena zapljena više parkinga i jedna firma.

On je uhapšen u septembru prošle godine od kada se nalazi u istražnom zatvoru, a Sud BiH mu je više puta produžio ostanak u ćeliji. Važeća odluka suda je do 20. juna, ali se očekuje da će Tužilaštvo zatražiti produženje pritvora ili podizanje optužnice.

Arnautović je u pritvoru zbog sumnje na organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda. Uhvaćen je u operacijama koje su povezane sa dešifrovanjem aplikacija Sky i Anom.

Trenutno se policija nalazi na Bistriku, a na terenu su pripadnici MUP-a KS i Sudska policija. Saobraćaj je u blizini Trga Austrije usporen dok službenici rade na oduzimanju imovine za koju se sumnja da je Šmrk koristio da bi prao pare.

U vezi sa tim je zapečaćen veliki parking koji se nalazi na Trgu Austrije kod trolejbuskog stajališta.

"Na osnovu Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zapečatila je "EuroPark" d.o.o. Sarajevo koje se nalazi na adresi Bistrik 1", stoji u obavještenju federalne agencije koje se nalazi na zapečaćenom parkingu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

MUP KS je prošle godine, nakon što je Arnautović uhapšen, pretražio sve lokacije koje on koristi, a cilj je bio pronaći predmete koji potiču iz krivičnih djela poput skupocjenih automobila, novca i drugih pokretnih i nepokretnih stvari.

Tužilaštvo BiH je ranije kazalo: "U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga 'kokain', 'spid' i 'marihuana' sa područja zemlja EU, Zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja, te nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima".