Crna hronika
29

U posljednja četiri mjeseca u Sarajevu izgorjelo 30 automobila

Piše: E. F.
Paljevina automobila na Šipu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Paljevina automobila na Šipu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na području Sarajeva u posljednja četiri mjeseca izgorjelo je 30 automobila. Zvanični su ovo podaci MUP-a Kantona Sarajevo koji se odnose na požare na automobilima koji su prijavljeni MUP-u Kantona Sarajevo.

Neki od ovih automobila zapravo predstavljaju kolateralnu štetu, jer su se našli u blizini onih koji su namjerno zapaljeni te je vatrena stihija progutala i njih. S druge strane, na nekim vozilima došlo je do samozapaljenja. No, takvi slučajevi su izuzetno rijetki.

Paljevine automobila kulminirale su noćas pa su tako izgorjela dva automobila na području naselja Šip i to pošto je jedan automobil marke Audi 3 zapaljen te se požar prenio na drugo vozilo parkirano u blizini.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Još dva automobila su gorjela na Vojničkom Polju, gdje je došlo do samozapaljenja jednog vozila, a požar se prenio na susjedni automobil. Također, došlo je i do požara na vozilu u Ilijašu.

Devedeset posto izgorjelih automobila, saznajemo od izvora u policiji koji je dobro upućen u predmetne istrage, zapravo su epilog sukoba međuljudskih odnosa.

"Iza svakog zapaljenog vozila stoji neka priča. Samo u nekoliko slučajeva vozila su zapaljena greškom ili nasumice", kaže naš izvor.

Prema njegovim riječima, policija je napravila veliki napredak kada je riječ o rasvjetljavanju ovih slučajeva, odnosno dokumentovanju počinilaca. Tako bi uskoro mogla uslijediti i hapšenja.

No, vlasnici automobila su u najvećem broju ostali bez svojih ljubimaca. Naime, redovna osiguranja, kada je riječ o automobilima, ne posjeduju klauzulu koja se odnosi na naknadu štete ukoliko dođe do požara na vozilu, naročito onog podmetnutog. Izuzetno, samo vlasnici automobila koji su kasko osigurani imaju pravo na nadoknadu štete.

Hiljade maraka materijalne štete vlasnici automobila, bili krivi ili ne za štetu koja im je nanesena, moraju sami nadoknaditi.

No, česte paljevine automobila u našem gradu koje još uvijek ne rezultiraju konkretnim policijskim potezima zapravo iz dana u dan uznemiravaju građane.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Niko zapravo ne zna gdje i kada ostaviti svoj automobil, a da bude siguran u to da neće ostati bez njega. Ova činjenica zasigurno pojačava osjećaj nesigurnosti kod građana Sarajeva. Kriminalci se razračunavaju između sebe, ali i sa građanima.

Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, za Klix.ba je kazao kako su paljevine automobila u glavnom gradu BiH prerasle u ozbiljan problem.

"Nema više nikakvog profiliranja kada su u pitanju miljei društva u kojima se sve dešava. Više se ne može razlučiti ni kako prevenirati ili spriječiti takve stvari. Vidjeli smo nekoliko slučajeva kako je policija stala ukraj grupama koje su fingirale paljevine kako bi radile razbojništva. Sada ovo već poprima standardnu formu u kojoj građani ne mogu biti sigurni u bilo šta", kazao nam je Ahić.

Prema njegovim riječima, policija bi morala reagovati na vrijeme i pojačati prisustvo svojih snaga na pojedinim područijima grada. Građani bi svakako trebali sarađivati i prijavljivati bilo kakvo sumnjivo kretanje ili ponašanje. Rezultata bi zasigurno bilo.