Carina u Sarajevu
45

U pošiljci iz SAD-a među dječijim pelenama bili skriveni mobiteli

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskom referatu Pošta carinjenja Sarajevo otkrili su mobilne telefone sakrivene u dječijim pelenama.

Provodeći pojačane mjere na sprečavanju krijumčarenja i prekršaja pri carinjenju poštanskih pošiljki, ovlaštene službene osobe Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima CR Pošta carinjenja Sarajevo, otkrili su i spriječili pokušaj krijumčarenja veće količine mobilnih telefona.

Naime, prilikom kontrole pošiljke iz SAD, deklarisane kao dječije pelene, uočena je bitna razlika u težini te znatno manja vrijednost pošiljke u odnosu na troškove transporta što je ukazivalo na mogući pokušaj krijumčarenja. Uz pomoć rengen uređaja "Smith & Heiman", kojeg je Vlada SAD-a donirala putem programa EXBS, uočena je struktura robe koja ne odgovara deklarisanoj.

Otvaranjem pošiljke u prisustvu primaoca pronađeno je 25 mobilnih telefona marki Huawei, Samsung, LG i Alcatel sakrivenih u dječijim pelenama.

Protiv počinioca ovih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.