Francuska registracija
0

U padu sportskog aviona na Nišićima poginuli austrijski državljani

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se oglasili povodom pada letjelice na Nišićkoj visoravni, na području Kantona Sarajevo. Navode kako su stradale dvije osobe koje su državljani EU.
Kako nezvanično saznajemo, riječ je o dva austrijska državljanina, a njihov mali sportski avion u kojem su se vozili je francuskih registarskih oznaka.

"Prema prvim informacijama, smrtno su stradale dvije osobe, državljani jedne od zemalja EU", rečeno je samo iz Tužilaštva BiH.

Kako nam kaže iskusni pilot Vedran Tuce, do ovakvih nesreća može lako doći na našim prostorima ako se uzme u obzir i visoka temperatura te konfiguracija naših brda.

Očevici koji su primijetili ovu letjelicu i u drugim dijelovima ovog područja ističu kako su letjeli nisko te da su se pokušali prizemljiti više puta. Tuce pretpostavlja da su stranci željeli razgledati i uživati u letenju zbog čega su i bili na manjim visinama.

Ističe da postoji mnogo razloga zbog čega je moglo doći do nesreće te da će se tek nakon istrage moći utvrditi stvarni razlog.

Iz Tužilaštva dodaju da je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim djelatnicima MUP-a KS i predstavnicima ostalih nadležnih institucija i agencija, uputio se na lokalitet Nišićke visoravni, nedaleko od Sarajeva, gdje je danas evidentiran pad letjelice.

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić izdao je uputstvo za koordinisano djelovanje svih institucija i agencija koje učestvuju na uviđaju.

Mjesto događaja je osigurano radi provođenja svih potrebnih istražnih radnji i vještačenja.