Intenzivne aktivnosti
22

U opsežnoj akciji zeničke policije uhapšeno osam osoba, zaplijenjena droga i oružje

Klix.ba
Foto: MUP ZDK
Foto: MUP ZDK
Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona jučer su sproveli opsežnu akciju u kojoj je zbog teških krivičnih djela uhapšeno osam osoba.

Nakon intenzivnih aktivnosti usmjerenih na otkrivanje i procesuiranje osoba koje se sumnjiči za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga te nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, službenici MUP-a ZDK, odnosno timovi Specijalne policijske jedinice i službenici PU I na pet lokacija su izvršili pretrese i uhapsili osam osoba.

Među uhapšenima su: D. E. (24), Ć. M. (27), P. E. (30), Č. S. (25), B. A. (32), P. A. (25) te N. B. i M. A. svi iz Zenice.

U pretresu prostorija na pet lokacija oduzeta su dva pištolja, municija, biljna i praškasta materija koja izgledom asocira na opojnu drogu, dvije drobilice za marihuanu, tri noža, jedan bokser i jedna digitalna vaga za precizno mjerenje.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva ZDK zbog sumnje da su počinili krivična djela izazivanja opće opasnosti, oštećenja tuđe stvari, učestvovanja u grupi ljudi koja čini krivično djelo, dok se Č. S. i D. E. sumnjiče i za krivično djelo iz Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u ZDK.

Ranije, 18. februara, uhapšen je i V. G. (44) zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela upućivanja prijetnji i zastrašivanja više osoba, kao i oštećenje tuđe imovine, zbog čega je nekoliko puta lišen slobode i procesuiran te mu je određen jednomjesečni pritvor.