Oduzeta milionska imovina
41

U Njemačkoj razbijena kriminalna banda odgovorna za krađu više desetina luksuznih automobila

S. Š.
Izvor: Europol
Izvor: Europol
Bliska saradnja između litvanskih i njemačkih vlasti, zajedno s podrškom Europola i Eurojusta, dovela je do razbijanja međunarodne kriminalne mreže kradljivaca automobila.

Uprava za krivične istrage policijskog štaba u Heilbronu, kriminalistička policija Klaipėda u Litvaniji i kancelarija javnog tužioca u Heilbronu i Litvaniji odigrali su centralnu ulogu u ovoj akciji.

Uspostavljena je Operativna radna grupa za identifikaciju koordinirajuće uloge dvije mete visoke vrijednosti, koje su privedene na osnovu evropskih naloga za hapšenje, tokom zajedničkog akcionog dana ovog mjeseca.

Koristeći sofisticiranu tehnologiju da zaobiđe sisteme za ulazak bez ključa, kriminalna mreža koju predvode dvojica Litvanaca ukrala je najmanje 28 luksuznih vozila u Njemačkoj, nanijevši štetu od preko 1,8 miliona eura. Vozila su zatim ili prokrijumčarena u Litvaniju, gdje su dobila nove falsifikovane dokumente, ili su demontirana u garažama da bi se prodala kao rezervni dijelovi.

Tokom akcije, istovremeno su pretresane kuće u nekoliko litvanskih gradova. Pored hapšenja dvojice kriminalnih nalogodavaca koji stoje iza kriminalne mreže, zaplijenjena je i velika količina dokaza. Policajci su u radionici za obradu metala sa alatima za utiskivanje pronašli sirovinu za izradu registarskih tablica vozila, kao i falsifikovane registracione naljepnice.

Zaplijenjen je niz sofisticiranih mašina za štampanje, uključujući komercijalne štampače, mašine za lasersko graviranje CO2, folije za kopiranje, polimerne ploče, hemikalije, alate za utiskivanje, mašine za sječenje i štancanje, mašine za UV sušenje i prese.

Pored toga, organi za provođenje zakona zaplijenili su imovinu u vrijednosti od oko milion eura.

Operativna radna grupa "Bez ključa"

Uoči dana akcije, Europol je podržao agencije za provođenje zakona iz Njemačke i Litvanije u opsežnoj istrazi koju je pokrenuo nagli porast krađa automobila. Prvobitno je državljanin Litvanije uhapšen 2020. godine, a potom osuđen po optužbama za kriminal organizovanih bandi. Međutim, istrage nakon ovog početnog uspjeha otkrile su ogromnu kriminalnu mrežu koja je umiješana ne samo u organizirani imovinski kriminal već i međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca i krivotvorenje.

Kako bi se razotkrila struktura mreže i identifikovali njeni članovi, ranije ove godine osnovana je Operativna radna grupa (OTF) 'KEYLESS'. U cilju daljeg jačanja i optimizacije međunarodne saradnje, učesnici OTF-a analizirali su stotine hiljada šifrovanih četovanja i preduzeli mjere za pronalaženje članova bandi u Litvaniji. Pored toga, OTF je identifikovao one koji omogućavaju kriminal kao što su falsifikatori i poslovna infrastruktura koja radi kao radionice za krivotvorine.

Vozila opremljena daljinskim sistemom bez ključa koriste radio signal za prepoznavanje ključa kada je u blizini vozila. Iako su zgodni, sistemi za ulazak bez ključa su takođe ranjivi: lopovi koriste radio komunikaciju između vozila i ključa da bi dobili neovlašćeni pristup automobilu. Da bi to učinili, koriste pojačivače signala za presretanje i proširenje radio komunikacije između vozila i ključa, postavljajući tako relejnu stanicu. Ova tehnologija simulira autorizovani ključ u vozilu, iako ga nema.