Crna hronika
49

U nastavku akcije "Lutka" uhapšeno šest osoba

FENA
Foto: SIPA
(Foto: SIPA)
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), MUP RS-a i MUP KS proveli su združene aktivnosti na lišenju slobode i pretresima na više lokacija širom BiH, a u okviru nastavka aktivnosti u akciji kodnog naziva "Lutka".

Lišenja slobode i pretresi izvršeni su u više gradova uključujući Bijeljinu, Tuzlu, Sarajevo, Istočno Sarajevo i Zvornik.

Slobode je lišeno šest osumnjičenih osoba, koje će u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu BiH.

Ove osobe osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala i razbojništva, a u vezi su s pljačkom oko 1,8 miliona KM na području Han Pijeska u augustu 2005. godine, odnosno pljačke transporta novca iz Pavlović banke, te za pokušaj pljačke više od 2,2 miliona KM novca Nove banke prilikom transporta novca u Istočnom Sarajevu u novembru 2005. godine.

Postupajući tužilac će, nakon što ispita osumnjičene odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima.

"Tužilaštvo BiH zajedno s policijskim agencijama u BiH, nastavlja aktivnosti u okviru akcije 'Lutka', s ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja počinilaca više dosad nerasvijetljenih krivičnih djela ubistava, pljački, razbojništava i drugih teških krivičnih djela", naveli su u saopćenju iz Tužilaštva BiH.