Uvoz robe i tekstila
28

U nastavku akcije Boss uhapšena žena zbog utaje više miliona KM

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nastavljajući rad na predmetu kodnog naziva Boss službenici SIPA-e jučer su uhapsili H.B. (rođena 1950. godine) zbog sumnje da je oštetila budžet BiH u milionskim iznosima kršeći propise pri uvozu robe i tekstila iz Mađarske i Italije.

Šezdesetdvogodišnja H.B. iz Doboja, sa boravištem u Mađarskoj, gdje je obnašala funkciju direktorice firme, konkretno se sumnjiči da je kao član organizirane kriminalne grupe, učestvovala u uvozu tekstilne i druge robe iz Mađarske i Italije, za koju je preko svojih pravnih subjekata registrovanih u Mađarskoj sačinjavala fiktivne fakture, i popunjavala ih netačnim sadržajima o vrijednosti i količini robe koja se uvozi, te na taj način omogućila pravnim subjektima zahvaćenim kroz navedenu operativnu akciju da stiču uslove za niže uvozne dadžbine, čime su oštetili prihode BiH u milionskim iznosima.

Tokom jučerašnjeg dana, po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e su privremeno oduzeli financijsko-poslovnu dokumentaciju i predmete koje su pronašli pretresima dviju lokacije na području Sarajeva i Doboja, a koji mogu mogu poslužiti za dokumentovanje sljedećih krivičnih djela

H.B. će danas uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, dok policijski službenici SIPA-e nastavljaju sa pretresima na još jednoj lokaciji.